Selangorkini
NASIONAL

KEADILAN: Persekutuan sengaja besarkan isu Nurul Izzah

Oleh: NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 21 NOV: KEADILAN membidas tindakan‎ Kerajaan Persekutuan yang membesarkan isu gambar pertemuan Nurul Izzah Anwar dengan anak perempuan bekas ketua kumpulan pemberontak Sulu, Jamalul Kiram III.

Ketua AMK, Nik Nazmi Nik Ahmad, berkata tidak wajar untuk menuduh Ahli Parlimen Lembah Pantai itu sebagai pengkhianat sedangkan beliau antara yang paling lantang mengecam insiden pencerobohan Lahad Datu.

“Perlu diingatkan KEADILAN dan rakan pembangkang antara yang paling mengecam pencerobohan di Lahad Datu kerana kami percaya kerajaan Malaysia tidak berjaya menangani dengan teratur dan baik,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

nik nazmiNik Nazmi berkata, Barisan Nasional (BN) sebenarnya cuba mengalih isu sebenar iaitu berkenaan pembebasan bekas ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim selepas gesaan sekumpulan pemantau daripada Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB).

“BN tidak seharusnya lari daripada perkara ini dan bagaikan sengaja hendak mengalihkan perhatian‎,” katanya.

Beliau turut mempertahankan tindakan Naib Presiden itu menghadiri program anjuran Manila yang menyokong Anwar dibebaskan.

Baru-baru ini, tercetus kontroversi selepas ‎gambar pertemuan Nurul Izzah dengan Jacel yang dimuat naik dalam akaun Facebook miliknya terdedah.

Tindakan itu mengundang kritikan ramai pihak terutama pemimpin kerajaan yang menyatakan tindakan Nurul Izzah tidak wajar.

-NFN-


Pengarang :