Selangorkini
SELANGOR

MB: Sedia kaji saham air untuk rakyat

Oleh: NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM, 4 NOV: Kerajaan Negeri sedia mengkaji cadangan yang dikemukakan bekas Menteri Besarnya, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim untuk menerbitkan saham industri air di Selangor kepada rakyat selepas proses pengambilalihan selesai.

Dato’ Menteri Besar Selangor, Mohamed Azmin Ali, berkata kajian rancangan itu akan dibuat selepas proses pengambilalihan diselesaikan walaupun idea berkenaan tidak pernah dibincangkan dalam mesyuarat Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN).

azmin sidang“Idea ini dicetuskan mantan Menteri Besar sebelum ini tetapi tidak pernah dibincangkan dalam mesyuarat MMKN.

“Bagaimanapun, Syarikat Air Selangor sedia mengkaji cadangan menerbitkan saham industri air Selangor untuk rakyat negeri ini,” katanya ketika menggulung perbahasan Rang Undang-Undang Perbekalan Belanjawan Selangor 2016 di Dewan Negeri Selangor (DNS), di sini, hari ini.

Terdahulu, Abdul Khalid ketika menduduki jawatan Menteri Besar Selangor mengumumkan akan menerbitkan saham selepas Kerajaan Negeri mengambilalih perindustrian air Selangor.

Bagaimanapun, beliau meletak jawatan sebelum sempat proses pengambilalihan industri air diselesaikan, pada September 2014.

-NFN-


Pengarang :