Selangorkini
SELANGOR

Sekretariat pantau perkembangan anak syarikat MBI

Oleh : AFEEQA AFEERA

PORT DICKSON, 15 NOV : Perkembangan anak syarikat dalam merealisasikan hasrat Kerajaan Negeri pada 2016 akan dipantau badan sekretariat khas Pemerbadanan Menteri Besar (MBI).

Ketua Pegawai Eksekutif MBI, Raja Shahreen Raja Othman, berkata badan itu dengan kerjasama agensi kerajaan akan memastikan laporan prestasi disemak setiap dua hingga tiga bulan.

Raja Shahreen“Kita akan membincangkan setiap isu atau idea yang dibentangkan semasa belanjawan untuk melihat apa perkembangan pelaksanaan dan masalah yang mungkin timbul.

“Ini bermakna jika berlaku kesulitan, kita boleh cari kaedah supaya usaha itu dipercepatkan dan memastikan ia sentiasa bergerak,” katanya kepada Selangor Kini.

Beliau berkata demikian ketika mengetuai program Rancangan Baikpulih Perniagaan kumpulan MBI di Hotel Avilion, di sini semalam.

Mengulas lanjut, Raja Shahreen berkata, laporan prestasi itu kemudiannya akan dibentangkan kepada Dato’ Menteri Besar untuk melihat anak syarikat atau agensi yang tidak menepati sasaran.

Katanya, ia bagi memastikan anak syarikat menyumbang kepada Kerajaan Negeri dengan mematuhi sasaran dividen ditetapkan.

“Syarikat yang lesu akan melalui program transformasi supaya segala yang dirancangkan untuk tahun hadapan dapat dipenuhi sebaik mungkin.

“Kesan daripada belanjawan itu perlu dilihat mulai tahun hadapan dan terus berkembang sehingga tahun akan datang,” katanya.

-nR-


Pengarang :