Selangorkini
EKSKLUSIF

204,500 daftar TAWAS sejak 2008

Tabung Warisan Anak Selangor (TAWAS) mula diperkenalkan Jun 2008 di bawah program Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES). Selepas hampir tujuh tahun dilaksanakan, hampir 204,500 peserta sudah mendaftar bagi melayakkan mereka menerima RM1,500 pada usia 18 tahun. Ikuti temubual esklusif wartawan Selangor Kini, AFIX REDZUAN bersama Pengurus Besar Yayasan Warisan Anak Selangor (YAWAS), MOHD NOR MOHD ZIN, baru-baru ini.

Sejak 2008 hingga sekarang, apakah perkembangan program TAWAS?

Pada permulaan ia diperkenalkan, sambutan agak kurang kerana kita tidak dapat mewar-warkan ke semua tempat. Jadi, kita terpaksa bertemu orang ramai secara terus untuk memperkenalkan program.

Tahun 2008, jumlah yang mendaftar agak sedikit sekitar 3,000 hingga 4,000 peserta. Alhamdulillah, selepas tiga tahun jumlah pendaftaran bertambah dan kini kita sudah meluluskan pendaftaran 204,500 peserta.

tawasDaripada segi pecahan bangsa membabitkan Melayu 65 peratus, Cina pula 20 peratus, India mencatat 12 peratus dan tiga peratus bagi lain-lain bangsa.

Adakah YAWAS berhadapan masalah untuk pengagihan RM100 setiap tahun ke akaun peserta?

Alhamdulillah, setakat ini kita tidak berhadapan masalah. Peringkat awal kita buat dengan Ambank melalui deposit tetap (fix deposit). Akibat terlalu banyak penyertaan, lembaga pengarah memutuskan untuk kita uruskan penyata sendiri. Kita mula laksanakannya sejak tahun 2013.

Apakah cabaran yang dihadapi YAWAS untuk menambah keahlian dan memberikan penerangan kepada masyarakat untuk mendaftar?

Cabaran kita adalah masih ada ibu bapa yang tidak tahu berkenaan program ini. Kita sudah pergi ke seluruh tempat terutama di semua kawasan DUN selain kakitangan kita membuka kaunter di tempat awam.

Alhamdulillah, masalah itu kita cuba atasi sebaiknya. Kini, jumlah ibu bapa yang tidak tahu ini semakin berkurangan. Ramai ibu bapa yang tidak tahu mereka boleh mendaftarkan anak yang berumur tiga tahun ke bawah lalu memberikan alasan.

Apakah kriteria untuk ibu bapa mendaftar anak mereka?

Kita ada tiga kriteria utama iaitu ibu atau bapa lahir di Selangor, maka anak itu secara automatik akan layak. Kedua, anak mesti lahir di Selangor, manakala ibu bapa perlu bermastautin di negeri ini sekurang-kurangnya lima tahun. Ketiga, orang Selangor yang lahir di sempadan negeri seperti Perak (Tanjung Malim), Pahang, Negeri Sembilan dan Wilayah Persekutuan.

DSC_2154Apakah manfaat baru yang ditawarkan kepada peserta TAWAS?

Bermula 1 Mac 2014, anak yang mendaftar di bawah skim ini dan meninggal dunia sebelum berusia 18 tahun akan diberikan RM1,500 secara terus kepada waris melalui program khairat kematian. Cadangan ini diluluskan lembaga pengarah.

Kita juga menganjurkan program ‘Jom Shopping’ dan anak yang lahir pada 2008 sudah menikmati kupon RM50 untuk membeli barangan keperluan sesi persekolahan. Untuk tahun 2016 juga, kita akan anjurkan bagi kelahiran tahun 2009 membabitkan 21,456 orang dengan peruntukan hampir RM1.07 juta.

Setakat ini, adakah ibu bapa mendaftarkan anak kelainan upaya (OKU) di bawah TAWAS?

Ada anak OKU yang mendaftar di bawah TAWAS. Kita sekarang dalam proses mendapatkan laporan kesihatan anak TAWAS memandangkan ada di antara mereka yang mempunyai masalah kronik.

Setakat ini, 23 orang berhadapan penyakit kronik seperti jantung, paru-paru dan cerebral palsy (CP).

Apakah inisiatif yang dilakukan untuk meningkatkan jumlah pendaftaran?

Kita membuka kaunter di luar pejabat Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) beberapa kawasan yang mempunyai kadar kelahiran tinggi seperti di Gombak, Shah Alam, Pelabuhan Klang, Kajang dan Kuala Selangor.

Strategi ini sangat efektif untuk menarik ibu bapa mendaftar di bawah program TAWAS. Ada juga cadangan untuk membuka kaunter bergerak di kawasan hospital dan klinik, namun kita rasakan di luar JPN adalah langkah terbaik.

Ada ibu bapa yang mendaftar secara dalam talian (online), namun mereka tidak mengemukakan dokumen lengkap kepada kita. Setiap permohonan secara dalam talian diberikan tempoh tiga bulan untuk mereka menghantar dokumen lengkap.

Kita juga ada membuat panggilan tiga kali sebagai peringatan kepada pendaftar dan kita tidak akan proses permohonan mereka jika gagal berbuat demikian.

tawas seri serdang 4Selain itu, kerjasama yang diberikan pihak DUN juga baik untuk menjayakan TAWAS dan orang awam tidak perlu bimbang kerana akan memperoleh RM1,500 seperti dijanjikan apabila anak mencapai usia 18 tahun.

Apakah program Tabung Generasi YAWAS (TERAS)?

TERAS adalah satu tabung kebajikan yang diwujudkan untuk ahli TAWAS. Kita dapatkan sumbangan daripada orang ramai, syarikat dan individu persendirian. Antara program yang pernah dianjurkan seperti majlis bersama anak yatim, pada Ramadan lalu.

Sebelum melaksanakan TERAS, kita sudah berbincang dengan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) untuk memberikan pelepasan cukai kepada penderma. Bagi syarikat, mereka layak mendapat pelepasan cukai 10 peratus daripada pendapatan ageregat, manakala individu menerima tujuh peratus.

Untuk tahun 2014, kita mendapat sumbangan hampir RM16,000 daripada individu dan tahun ini RM64,850. Terdapat juga sumbangan yang diberikan anak syarikat Kerajaan Negeri (GLC) seperti Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS), Invest Selangor, Kumpulan Semesta Sdn Bhd (KSSB) dan pihak luar.

Bagaimana timbulnya idea mewujudkan TERAS?

Dahulunya, apabila dimaklumkan ada anak yang kurang bernasib baik, kita cuba minta bantuan daripada Kerajaan Negeri, namun tidak mempunyai dana mencukupi ketika itu. Kita usulkan idea untuk mencari penderma dan mereka mendapat manfaat pelepasan cukai.

Sebelum ini, YAWAS beroperasi di I-City, namun sudah berpindah ke bangunan baru. Mengapa langkah itu diambil?

Kita pernah beroperasi di Bangunan Darul Ehsan dan I-City sebelum berpindah di Kompleks Belia dan Kebudayaan Selangor. Ramai yang datang ketika kita beroperasi di I-City, namun kawasan agak kecil selain pengunjung terpaksa membayar caj tempat letak kereta.

Di kawasan baru lebih luas dan tempat letak kereta percuma, bahkan kita boleh menyediakan empat kaunter supaya pengunjung lebih selesa.

Apakah perancangan YAWAS untuk lima tahun akan datang?

Kita berhasrat untuk mewujudkan tadika dan taska, namun rancangan itu dilakukan Kumpulan Rantaian Mesra. Kita tidak mahu lakukan duplikasi. Namun, saya berharap ibu bapa lebih peka terhadap program ini dan mendaftarkan anak mereka.

Bagi kami, jumlah sedia ada hanya mewakili 50 peratus yang layak mendaftar. Saya menyeru lebih ramai ibu bapa mendaftar dalam program TAWAS.

-NFN-


Pengarang :