Selangorkini
SELANGOR

Guna burung pungguk tangani tikus

Oleh: NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 26 DIS: Kerajaan Negeri akan menggunapakai burung pungguk bagi menangani masalah tikus di semua Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) sekiranya ia efektif.

Exco Kerajaan Tempatan, Pemutihan Kilang Haram dan Pembangunan Kampung Baru, Ean Yong Hian Wah, berkata Kerajaan Negeri tiada sebarang masalah untuk laksanakan kaedah tu.

Burung PunggukKatanya, namun pihaknya perlu melihat dan mengkaji keberkesanan yang dilakukan oleh Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) ketika ini terlebih dahulu.

“Tiada masalah untuk dilaksanakan. Kita akan menggunapakai jika kaedah itu efektif.

“Ketika ini, MPSJ terlebih dahulu melaksanakannya dan kita akan lihat keberkesanan daripada mereka,” katanya kepada SelangorKini.

Minggu lalu, MPSJ dengan kerjasama Universiti Sains Malaysia (USM) menggunakan burung pungguk sebagai ejen biologi mengawal pembiakan tikus.

Sebanyak 12 burung pungguk akan ditempatkan di Subang Jaya, USJ dan Bandar Sunway dalam tempoh enam bulan bagi inisiatif pertama seumpamanya di Asia.

Sebelum ini, kaedah racun bagi mengawal populasi tikus kurang berkesan.

Bagi merealisasikan hasrat tersebut, MPSJ memperuntukkan sebanyak RM50,000 selain ia turut mendapat tajaan hampir RM100,000 hasil sumbangan pejabat Adun Subang Jaya serta beberapa sektor swasta di sekitar kawasan Subang Jaya.

Dalam tempoh dua tahun lalu hampir 8,500 ekor tikus berjaya ditangkap di kawasan MPSJ.

Diet pemakanan burung pungguk lebih eksklusif kepada tikus perosak dan dianggarkan sepasang burung pungguk bangsal boleh makan 1,300 tikus setahun.

EZY


Pengarang :