Selangorkini
NASIONAL

Kartun kezaliman terhadap Anwar dipamerkan di British Cartoon Museum

Oleh: NAZLI IBRAHIM

SUNGAI BULOH, 8 DIS: Karya kartun yang menggambarkan kezaliman Kerajaan Barisan Nasional (BN) terhadap Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN), Datuk Seri Anwar Ibrahim kini dipamerkan di British Cartoon Museum di London.

Kartunis terkenal, Zunar atau mana sebenarnya Zulkiflee Anwar Haque, berkata karya beliau itu bakal dipamerkan dalam pameran sehingga Januari nanti.

300 bebas anwar3“Kita harus lakukan apa sahaja untuk membantu Anwar melawan kezaliman Umno-BN, walaupun kecil” kata pada program ‘Hari ke-300 Pemenjaraan Anwar, Rakyat Masih Bersamamu’ di hadapan Penjara Sungai Buloh di sini, pada 6 Disember lalu.

Katanya, perjuangan Anwar menentang kezaliman bukan bermula sejak 300 hari lalu tetapi dimulakan sejak beliau bergerak aktif sebagai pemimpin gerakan mahasiswa.

“Anwar pernah ditahan di Pusat Tahanan Kemunting di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) kerana memperjuangkan nasib petani dan dipenjarakan sekali lagi pada 1998 kerana enggan akur kepada kehendak Perdana Menteri pada masa itu,” katanya.

EZY


Pengarang :