Selangorkini
SELANGOR

Selangor tak naik cukai pintu

Oleh: AFEEQA AFEERA

SHAH ALAM, 9 DIS: Kerajaan Selangor tidak menetapkan sebarang keputusan untuk menaikkan kadar cukai pintu seperti didakwa sesetengah pihak.

Exco Kerajaan Tempatan, Pemutihan Kilang Haram dan Pembangunan Kampung Baru, Ean Yong Hian Wah, berkata kenaikan cukai mungkin berlaku ekoran pengubahsuaian yang dilakukan pemilik rumah.

“Kerajaan Selangor tiada niat menaikkan kadar cukai pintu.

yb ean -web 3“Cukai yang dinaikkan mungkin kerana pemilik rumah mengubah suai bangunan hingga berlaku penukaran nilai sewaan dan menjejaskan kadar cukai pintu,” katanya kepada Selangor Kini, di sini, hari ini.

Sinar Harian semalam melaporkan penduduk di Taman Padu Permai, Sungai Besar mendakwa mereka dikenakan cukai taksiran 12 peratus di premis kediaman.

Penduduk mendakwa, kadar itu tidak memenuhi manifesto Kerajaan Selangor dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) lalu yang ingin menurunkan cukai 20 peratus.

Sebelum ini, Dato’ Menteri Besar, Mohamed Azmin Ali menegaskan tiada kenaikan cukai pintu, tanah dan perniagaan di Selangor tahun ini.

Jaminan itu diberikan Mohamed Azmin di Sidang Dewan Negeri Selangor (DNS) pada April lalu ketika menjawab soalan Datuk Johan Abdul Aziz (BN-Semenyih).

-NFN-


Pengarang :