NASIONAL

Siapa yang boleh memaafkan kesalahan UMNO?

SHAH ALAM, 24 DIS : Pesuruhjaya PAS Selangor, Datuk Iskandar Samad hari ini menyenaraikan sebahagian besar daripada kesalahan yang dilakar Umno selama parti tertua itu berkuasa.

Menerusi akaun facebook miliknya, Iskandar berkata, hanya mangsa-mangsa kezaliman dan penindasan Umno sahaja yang berhak memaafkan dan bukannya terletak kepada keputusan mana-mana pemimpin.

Iskandar Samad“Sudah tentu bukan keputusan mana-mana pimpinan tetapi mangsa kezaliman dan penindasan UMNO itu sendiri. Mungkin juga keluarga mereka jika mereka tiada lagi di dunia ini.

“Siapakah mereka? Ramai sekali,” katanya.

Antara mangsa kekejaman dan penindasan Umno yang digariskan Iskandar adalah bekas tahanan ISA, mangsa peristiwa Memali, seluruh rakyat Kelantan dan negeri Terengganu yang tidak mendapat royalti petroleum serta pelajar yang dinafikan biasiswa kerana datang dari keluarga yang menyokong pembangkang.

Iskandar turut tidak terlepas menyenaraikan penjaja dan peniaga yang dirobohkan gerai dan warung, penduduk kampung yang tidak mendapat jalan berturap dan lampu jalan dan petani dan peladang yang ditahan subsidi dan bantuan hanya kerana menyokong pembangkang.

“Senarainya terlalu panjang untuk dinyatakan di sini.

“Tanya mereka (golongan tertindas ini) terlebih dahulu sebelum mahu memaafkan kesalahan-kesalahan UMNO,” katanya.

Tulisannya itu dipercayai merujuk kepada kenyataan Setiausaha Agung PAS, Datuk Takiyuddin Hassan berhubung kesediaan parti Islam itu memaafkan kesalahan lampau Umno.

Bagaimanapun, Ahli Parlimen Kota Bharu itu menafikan perkara itu dengan mendakwa ia sudah disalah laporkan oleh media kerana beliau tidak pernah menyebut ‘sedia memaafkan UMNO’ dalam temubual bersama pemberita pada Persidangan Agung PERKASA baru-baru ini.

TAKIYUDDIN“Saya kekesalan dengan laporan itu kerana enimbulkan kekeliruan dan kegelisahan umum khasnya dalam kalangan ahli PAS.

“Ia juga memberi kesan buruk terhadap diri saya sebagai Setiausaha Agung Pas kerana sifatnya yang jelas berunsur fitnah dan mala fide, sama ada secara maksud terangan, tersirat atau ‘innuendo’,” kata Takiyuddin.

-nR-


Pengarang :