Selangorkini
NASIONAL

Jangan mangsakan pelajar terbaik negara

SHAH ALAM 21 JAN: Perdana Menteri dituntut menunjukkan kepimpinan yang baik dengan mengurangkan menteri kabinet dan peruntukan bajet Jabatan Perdana Menteri (JPM) sebelum memangsakan pelajar cemerlang.

Ahli Parlimen Bayan Baru, Sim Tze Tzin, berkata KEADILAN membantah keputusan Kerajaan Persekutuan itu kerana banyak tempat lagi yang boleh dipotong umpamanya Jemaah Menteri dan peruntukan raksasa Jabatan Perdana Menteri setinggi RM20.3 bilion.

graduationKatanya, mengikut jawapan parlimen diterima, kos penajaan seorang pelajar dalam negeri adalah di antara RM10,350 hingga RM12,690.

Manakala anggaran kos penajaan bagi seorang pelajar tajaan luar negara adalah antara RM38,115 hingga RM363,844 setahun.

Kalau diambil purata yang lebih tinggi, purata kos penajaan seorang pelajar adalah RM200,975.50 (dengan mengambil kira kos tajaan luar negara sahaja).

“Jika didarabkan dengan 700 pelajar, maka ia memakan belanja RM141 juta sahaja. Jadi perbelanjaan untuk tajaan 700 pelajar baru untuk 2016 adalah hanya RM141 juta,” kata Tze Tzin dalam kenyataan media.

Beliau berkata memandangkan pelajar yang layak mendapat biasiswa adalah pelajar mendapat keputusan 9A+ dalam SPM mereka adalah ‘terbaik daripada terbaik’ dalam negara kita.

“Maka melaburkan RM141 juta ke atas pelajar ini adalah berbaloi kerana negara memerlukan bakat mereka melonjakkan negara ke negara maju,” katanya.

EZY


Pengarang :