Selangorkini
NASIONAL

PAS: Adakan referendum rakyat sebelum setuju TPPA

SHAH ALAM 15 JAN: Kerajaan Persekutuan mesti mengadakan referendum rakyat sebelum membuat keputusan menandatangani Perjanjian Perkongsian Trans- Pasifik (TPPA).

Timbalan Presiden PAS, Tuan Ibrahim Tuan Man, berkata dengan referendum itu, rakyat lebih jelas implikasi baik buruk keterlibatan negara dalam TPPA melalui siri penerangan dan penjelasan.

TPPAKatanya, pimpinan kerajaan UMNO BN tidak seharusnya meletakkan negara pada situasi yang terdedah kepada pengaruh berlebihan pihak asing terutamanya Amerika Syarikat.

“Perkara dibimbangi TPPA ialah kos perubatan dijangka melambung yang bakal merompak hak rakyat marhaen menikmati perubatan boleh tampung.

“Jangan kerana TPPA menyebabkan hanya rakyat kaya sahaja mampu menikmati perubatan,” kata Tuan Ibrahim dalam kenyataan media.

Beliau berkata, TPPA memberi kelebihan syarikat asing untuk menembus pasaran negara TPP.

Katanya, negara tidak menikmati perkara itu malah membahayakan ekonomi syarikat tempatan.

“Ia bermakna Malaysia akan melepaskan kedaulatannya sebagai negara bebas yang tidak terikat dengan sebarang blok kuasa utama dunia.

“Apakah Malaysia masih bebas bersuara tatkala Amerika dan sekutunya Israel menindas negara Islam seperti Palestin tanpa sebarang risiko dikenakan sekatan ekonomi kerana TPPA selepas ditandatangani nanti?,” soalnya.

Beliau berkata Himpunan rakyat membantah TPPA pada 23 Januari ini adalah sebahagian daripada usaha dan kebimbangan rakyat terhadap sikap pihak kerajaan yang bersungguh-sungguh menyertai perjanjian itu.

Himpunan itu merupakan desakan kepada kerajaan agar mengambil kira pandangan dan bantahan rakyat terhadap perjanjian TPPA.

EZY


Pengarang :