Selangorkini
NASIONAL

Tiada lagi konsep ‘setuju untuk tidak bersetuju’

Oleh: Hazayani Zakaria

SHAH ALAM, 10 JAN: Pakatan Harapan tidak lagi mengguna pakai prinsip ‘setuju untuk tidak bersetuju’ seperti dahulu.

Setiausaha Agung KEADILAN, Rafizi Ramli, berkata mana-mana parti yang melanggar persetujuan bersama akan dipecat.

_MG_0814“Prinsip bersetuju untuk tidak bersetuju tidak lagi boleh digunakan dalam Pakatan Harapan,” katanya ketika membentangkan Perjanjian Pakatan Harapan dalam Persidangan Pimpinan Pakatan Harapan, di sini, semalam.

Beliau membentangkan tiga fasal pertama iaitu keputusan bersama, pembinaan kesatuan politik dan penyelesaian pertikaian daripada tujuh fasal perjanjian.

Setiausaha Organisasi Nasional DAP, Anthony Loke pula membentangkan fasal empat dan lima iaitu dasar bersama serta perjalanan pilihan raya.

“Pakatan Harapan akan meletakkan satu calon sahaja untuk mewakili sesuatu pilihan raya di mana-mana peringkat.

“Majlis presiden perlu mempertimbangkan faktor parti manakah yang mempunyai kebarangkalian paling tinggi untuk menang dalam pilihan raya itu,” katanya.

IMG_0952Manakala, fasal enam dan tujuh iaitu perjalanan kerajaan, pembangkang serta keabsahan Pakatan dibentangkan Setiausaha Organisasi Amanah, Suhaizan Kaiyat.

“Fasal tujuh Perjanjian Pakatan Harapan menghuraikan prinsip yang diguna pakai untuk menentukan status Pakatan Harapan jika ada pelanggaran mana-mana perkara yang dipersetujui dalam peejanjian ini.

“Kita belajar daripada kesilapan dulu, tak ada kuasa untuk mengambil tindakan ke atas parti yang melanggar perjanjian,” katanya.

-NFN-


Pengarang :