Selangorkini
NASIONAL

GERAMM gesa gubal akta lindungi pemberi maklumat

SHAH ALAM 7 FEB: GERAMM menggesa Peguam Negara, kerajaan dan penggubal undang-undang untuk menggubal akta pemberi maklumat yang dapat melindungi wartawan dan sumbernya melaporkan hal sebenar kepada orang ramai.

GERAMM dalam kenyataan medianya berkata tindakan mengancam media yang hanya menjalankan tugas melaporkan isu berkaitan kepentingan awam adalah tidak wajar sama sekali.

geramm1622757_639867469405812_2095588228_nKatanya, penggunaan sumber rahsia oleh media bukan untuk mensabotaj kerajaan tetapi demi mencari kebenaran dalam sesuatu perkara, dan mempertanggungjawabkan kerajaan pada pihak awam.

“GERAMM khuatir dengan cadangan Peguam Negara Tan Sri Apandi Ali untuk menguatkan akta lapuk Akta Rahsia Rasmi 1972 (OSA), apatah lagi apabila beliau seolah-olah mensasarkan media dan wartawan dalam kenyataannya itu,” kata GERAMM.

Katanya, etika kewartawanan juga menyatakan bahawa penggunaan sumber tidak dinamakan perlu dipertahankan selagi maklumat diperolehi disahkan.

“Kod etika Kesatuan Kebangsaan Wartawan Malaysia (NUJ) juga menyatakan yang wartawan “akan mempertahankan sumber berita yang diperolehi secara rahsia”,” katanya.

GERAMM mengecam ‘ugutan’ Peguam Negara terhadap amalan kewartawanan kerana ia mengancam amalan kewartawanan yang beretika di negara ini dan terus menyekat hak orang ramai untuk mendapat maklumat.

EZY


Pengarang :