Selangorkini
SELANGOR

SELCAT: JKN perlu buat kajian keberkesanan atasi denggi

Oleh: HAFIZAN TAIB

SHAH ALAM, 23 FEB: Kajian perlu dijalankan Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) bagi mengenal pasti kawasan ‘hotspot’ dan isu pengurusan sampah di Selangor.

Exco Kerajaan Tempatan, Pemutihan Kilang Haram dan Pembangunan Kampung Baru, Ean Yong Hian Wah, berkata kenyataan mengatakan masalah pembanterasan wabak denggi gagal berikutan masalah pengurusan sampah adalah tidak tepat kerana ia berjalan seperti mana ditetapkan.

Ean SELCAT“Kalau dikatakan gagal tidak tepat tetapi dikatakan kurang berkesan mungkin boleh diterima.

“Bagi saya JKN perlu menjalankan satu kajian bagi mengenal pasti masalah ini dan tidak seharusnya mengaitkan dengan pengurusan sampah di pihak berkuasa tempatan (PBT),’ katanya.

Beliau berkata demikian dalam sesi pendengaran awam mengenai wabak denggi di Selangor bersama Jawatankuasa Pilihan Khas Mengeai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan (Selcat) di sini, hari ini.

Beliau berkata, PBT menjalankan tugas dalam pengurusan sampah dengan baik dan ia pada tahap membanggakan.

Katanya, kutipan sampah domestik dilakukan secara berkala di setiap PBT dan hanya sampah pukal dijalankan seminggu atau dua minggu sekali mengikut jadual di sesuatu PBT.

“PBT kebiasaannya bertindak sebagai agensi bantuan dalam kerja pencegahan wabak denggi.

“Kita sentiasa memberi kerjasama kepada JKN dalam perkara ini,” katanya kepada SELCAT yang mempersoalkan peranan PBT dalam isu pengurusan sampah seperti mana dibangkitkan JKN.

EZY


Pengarang :