Selangorkini
SELANGOR

ARRC: Kasma idam berlatih bersama ‘The Doctor’

SHAH ALAM 29 MAC: Bintang muda sensasi, Kasma Daniel tidak dapat menyembunyikan keinginan untuk menerima latihan di Akademi VR46 milik juara dunia, Valentino Rossi.

Beliau menyasarkan menempatkan diri antara pelumba terbaik kelas Asia Production 250cc dalam saingan Kejuaraan Motosikal Asia FIM (ARRC) yang membuka tirai di Litar Johor, Pasir Gudang pada 1 dan 2 April ini.

Kasma in action at Pasir GudangSebelum ini Yamaha Japan membuat pengumuman apabila beberapa pelumba muda terbaik dari siri perlumbaan Asia terpilih menjalani latihan bersama pelumba dikenali dengan gelaran ‘The Doctor’ itu.

Pelumba berusia 16 tahun itu bersaing bersama-sama 24 pelumba di dalam perlumbaan Asia Production 250cc dengan 13 daripadanya merupakan pelumba menggunakan jentera Yamaha.

Ia termasuk Apiwat Wongthananon dari Thailand dan Galang Hendra Pratama (Indonesia) yang mempamer prestasi lebih baik berbanding Kasma sewaktu ujian pra-musim ARRC di Johor, minggu lalu.

“Setakat ini Yamaha Japan belum menyenaraikan siapa yang akan terpilih, malah kami juga tidak tahu kriteria pemilihan mereka. Yang pasti, keputusan perlumbaan merupakan perkara penting yang perlu ditunjukkan pelumba.

KASMA DANIELJadi saya perlu bekerja keras dan menyinar pada musim ini,” jelas Kasma yang beraksi bersama pasukan dari Australia, Yamaha Finson Racing di dalam saingan ARRC.

Kasma mencatat masa ke-12 terpantas pada sesi ujian pra-musim, satu saat ketinggalan di belakang Apiwat yang mendahului lain-lain pelumba sepanjang tiga hari sesi ujian berlangsung.

Peminat sukan permotoran boleh hadir memberikan sokongan kepada barisan pelumba negara di Litar Johor, Pasir Gudang pada 1 dan 2 April ini. Masuk adalah percuma.

EZY


Pengarang :