Selangorkini
SELANGOR

Exco: Martabat Bahasa Melayu dalam pendidikan tanggungjawab bersama

OLEH : NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 16 MAC: Kerajaan Negeri mengalukan usaha murni Universiti Selangor (UNISEL) sekiranya mahu memfokuskan Bahasa Melayu dalam pembelajaran di intitusi itu.

Exco Pendidikan, Pembangunan Modal Insan, Sains, Teknologi dan Inovasi, Nik Nazmi Nik Ahmad, berkata menjadi tanggungjawab semua pihak untuk melihat usaha memartabatkan bahasa kebangsaan diambil perhatian.

State assemblyman for Seri Setia and Deputy Speaker of the Selangor state assembly, Nik Nazmi Nik Ahmad arrives at the Court of Appeal in Putrajaya on April 25, 2014. The Malaysian Insider/Najjua Zulkefli

Katanya, UNISEL sebagai pusat kecemerlangan pendidikan Selangor perlu memainkan peranan itu sebagai usaha memartabatkan kepentingan bahasa ibunda.

“Jika ia dilaksanakan, saya fikir ia sebagai usaha yang baik yang sebenarnya perlu diambil peranan semua pihak,” katanya kepada pemberita.

Nik Nazmi berkata demikian bagi mengulas kenyataan Naib Canselor UNISEL, Prof Dato’ Dr Mohammad Redzuan Othman yang mahu penggunaan Bahasa Melayu dalam pembelajaran dan pengajaran diutamakan khususnya dalam bidang pendidikan bagi memastikan penggunaannya dipertingkatkan.

Hal itu bagi memastikan Bahasa Melayu kekal terpelihara walaupun dalam era globalisasi masa kini.

Pada masa yang sama, Nik Nazmi turut mahu Kerajaan Persekutuan mengkaji secara mendalam sebelum membuat perubahan dasar dalam isu Dual Language Program (DLP).

DLP adalah dasar baru diperkenalkan Kerajaan Persekutuan tahun ini yang dipercayai penjenamaan semula dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI).

Selain itu, satu demonstrasi besar-besaran bagi membantah program DLP akan diadakandi Stadium Merdeka pada 9 April depan.

-nR-


Pengarang :