Selangorkini
SELANGOR

Gunakan saluran betul bukan terlibat curi pasir

OLEH : ERMIZI MUHAMAD

KAJANG, 18 MAC : Syarikat tertentu yang ingin menjalankan aktiviti jual beli pasir perlu melalui prosedur dan saluran ditetapkan Kerajaan Negeri tanpa perlu terlibat secara haram melalui kegiatan curi pasir.

Ahli Parlimen Hulu Langat, Dr Che Rosli, berkata permohonan perlu dibuat kepada Majlis Daerah sebelum mendapat kelulusan bagi tujuan operasi tersebut.

CURI PASIR“Pihak berkuasa tegas menangani kegiatan curi pasir di kawasan ini yang sekarang ini sudah terlalu keterlaluan.

“Sewajarnya pihak terbabit perlu melalui saluran betul dan membuat pembayaran cukai demi manfaat rakyat bersama.

“Tapi malangnya prosedur itu tidak dipatuhi dan tidak hairan pihak berkuasa dan majlis daerah komited memerangi isu ini,” katanya kepada SelangorKini.

Beliau ditemui pada Majlis Perasmian Pembukaan Jalan dari Lebuhraya Silk ke Taman Bukit Sungai Long, hari ini.

Semalam, insiden rumah seorang penolong pegawai daerah Hulu Langat di Seksyen 14, Bandar Baru Bangi dibaling dengan tiga ‘molotov cocktail’ dipercayai berkaitan kegiatan curi pasir di kawasan itu.

Pegawai Daerah Hulu Langat, Zulkefli Khalid berkata kejadian dipercayai akibat tidak puas hati dengan tindakan pegawainya membanteras kegiatan curi pasir di daerah Hulu Langat.

Dalam kejadian kira-kira jam 6.30 pagi itu, mangsa berusia 35 tahun yang enggan dikenali menemui tiga ‘molotov cocktail’ dengan dua daripadanya berada di tempat letak kereta, manakala satu lagi di laman rumahnya.

Timbalan Ketua Polis Daerah Kajang Supt Abdul Ghani Mohamad Ji berkata dua daripada botol berkenaan pecah menyebabkan terdapat kesan kebakaran di lantai tempat letak kereta di rumah mangsa.

EZY


Pengarang :