Selangorkini
NASIONAL

Kabinet lulus tiga cadangan reformasi Parlimen

OLEH : AFIX REDZUAN

KUALA LUMPUR, 9 MAC: Tempoh masa lebih pendek daripada 14 hari bekerja kepada 10 hari untuk Ahli Parlimen mengemukakan soalan bagi sesi jawapan lisan merupakan antara bentuk pembaharuan memperkasa Parlimen Malaysia.

Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia, berkata perkara itu bagi membolehkan Ahli Parlimen mengemukakan lebih banyak soalan bahkan beberapa cadangan fasa pertama sudah mendapat persetujuan Kabinet.

pandikar-amin mulia“Ia untuk mengelakkan cabaran daripada ahli dewan terhadap saya. Dalam usaha menambahbaik Parlimen, kita mempunyai beberapa cadangan untuk meminda undang-undang.

“Melalui sesi Parlimen, jawatankuasa saya akan bermesyuarat dan kita akan laksanakannya kemudian,” katanya dalam sidang media hari ini.

Beliau berkata, tiga daripada empat cadangan fasa pertama reformasi Parlimen sudah diluluskan Kabinet sementara cadangan keempat untuk menubuhkan lebih banyak jawatankuasa sedang dikaji kerajaan.

Selain itu, sesi soal jawab bersama menteri mengenai isu semasa akan diadakan selama 30 minit setiap Selasa dan Khamis.

“Soalan perlu ditanya tidak melebihi satu minit sementara menteri perlu menjawab dalam tempoh dua minit.

“Ini bagi mengelakkan persepsi masyarakat bahawa Parlimen tidak membenarkan Ahli Parlimen bertanya mengenai isu semasa,” katanya.

ParlimenPandikar turut menjelaskan cadangan penubuhan Kamar Khas bagi membolehkan Ahli Parlimen mengemukakan isu yang tertakluk dibawah Peraturan Mesyuarat Perkara 18 untuk mengelakkan pembaziran masa dan persoalan itu dijawab.

“Dalam sesi Dewan Rakyat, jika terdapat isu yang dibangkitkan dibawah Perkara 18, Speaker dan Timbalan Speaker akan melihat sama ada ia boleh dibincangkan dibawah peraturan itu.

“Ia mengelakkan pembaziran masa sidang Parlimen utama memandangkan ia boleh dibincangkan dalam Kamar Khas,” katanya.

-nR-


Pengarang :