Selangorkini
SELANGOR

MB: Perkasakan pendidikan vokasional dan teknikal

OLEH : SYASYA SUFIAN

BESTARI JAYA, 18 MAC: Kerajaan Negeri mahu pendidikan vokasional dan teknikal diberikan penumpuan khusus sebagai persediaan ke arah negeri berintensif modal dan teknologi tinggi.

Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali, berkata dalam keadaan ekonomi di Selangor yang kukuh dan baik, beliau inginkan sektor pendidikan diberi keutamaan khususnya di UNISEL dan Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS).

TEKNIK VOKASIONAL“Untuk merealisasikannya, Kerajaan Negeri bertanggungjawab menyediakan tenaga kerja terlatih dan mahir, sistem pendidikan negara perlu dirombak seperti saya bahaskan dalam parlimen awal.

“Is supaya Kerajaan Persekutuan menumpukan soal pendidikan vokasional dan teknikal sebagai asas pendidikan negara,” katanya selepas lawatan ke Kampus UNISEL Bestari Jaya, di sini.

Katanya, perkata pemerkasaan pendidikan vokasional dan teknikal dilaksanakan di negera maju seperti Jerman dan Jepun.

Tetapi malangnya di negara ini, Kerajaan Persekutuan hanya memperuntukkan belanjawan kecil untuk pendidikan vokasional dan teknikal.

“Jadi kita akan mulakan di peringkat negeri untuk memastikan universiti di Selangor ada korikulum vokasional dan teknikal.

“Untuk itu, hari ini kita mendesak beberapa isu prasarana di UNISEL yang daif diberi perhatian dan tidak mungkin kita wujudkan jabatan baru yang boleh menumpukan soal vokasional sekiranya prasarana ini tidak di naik taraf terlebih dahulu.

“Saya akan memastikan masalah itu ditangani segera supaya matlamat pendidikan dapat dicapai,” katanya.

EZY


Pengarang :