Selangorkini
NASIONAL

Tian Chua bebas tuduhan menghasut kali kedua

SHAH ALAM, 2 MAC: Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur mengekalkan keputusan membebaskan Ahli Parlimen Batu, Tian Chua susulan kes kenyataan berunsur hasutan mengaitkan Umno terhadap pencerobohan di Lahad Datu, Sabah.

Pembebasan itu adalah kali kedua buat Chua selepas mengaku tidak bersalah pada 2 September 2014, lapor Malaysia Kini.

tian chua pc pkr 01Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Nordin Hassan hari ini mengekalkan keputusan Mahkamah Sesyen dan menolak rayuan pihak pendakwa dengan alasan mereka gagal membuktikan bahawa Chua mengeluarkan kata-kata berunsur hasutan.

Saksi utama pendakwaan, Siti Nooraishah Geoffrey, bekas wartawan Keadilan Daily, tidak mempunyai apa-apa untuk menyokong keterangannya.

Menurut hakim, nota tulisan Noor Aishah tidak mudah dibaca dan tidak ada dokumen lain yang dibentangkan untuk menyokong keterangannya.

Chua pada 2013 didakwa mengikut Seksyen 4 (1) (b) Akta Hasutan 1948 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 4 (1) akta sama dan membawa hukuman denda RM5,000 atau penjara tiga tahun atau kedua-duanya bagi pesalah kali pertama.

Bagaimanapun Hakim Norsharidah Awang pada November 2014 menolak pertuduhan itu selepas pihak pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie yang terhadap Chua.

-AA-

 


Pengarang :