Selangorkini
NASIONAL

FOMCA: Jangan biarkan MyBeras gagal seperti SUBUR

OLEH : AFIX REDZUAN

SHAH ALAM, 22 APR: Gabungan Persatuan-Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA) mengingatkan Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani supaya melaksanakan program MyBeras secara telus bagi mengelakkan kegagalan berulang seperti Program Subsidi Beras untuk Rakyat (SUBUR).

Timbalan Presidennya, Mohd Yusof Abdul Rahman, berkata pihaknya menyambut baik inisiatif pemberian bantuan 20 kilogram (kg) beras percuma setiap bulan kepada 85,401 keluarga miskin tegar asalkan ia diagihkan secara adil.

FOMCA“Pada saya ia program yang bagus membantu rakyat terutama golongan berpendapatan rendah.

“Yang kita bimbangkan ia akan menjadi program SUBUR dahulu. Sebelum ini program SUBUR juga berkaitan dengan beras, namun akibat ketirisan berlaku menyebabkan ada golongan sasaran tidak dapat baucar.

“Biar penerima lebih 85,000 ini menerimanya tanpa mengira fahaman politik,” katanya kepada Selangor Kini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai program terbaru kerajaan bagi membantu golongan miskin tegar.

Jelasnya, kegagalan SUBUR yang dilaksanakan pada 1 Disember 2009 turut menggunakan pangkalan data e-Kasih dikeluarkan Unit Penyelarasan Pelaksanaan (ICU) Jabatan Perdana Menteri.

BERASMenerusi SUBUR, setiap keluarga akan diberi 1 hingga 3 keping baucar (jumlah maksimum) iaitu bergantung pada jumlah ahli keluarga dan diagihkan setiap enam bulan yang disampaikan Pengerusi Majlis Pembangunan Pertanian Parlimen (MPPP).

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Ahmad Shabery menjawab pertanyaan Senator Datuk Dr Lucas Umbul mengenai langkah kementerian dalam mengagihkan beras MyBeras kepada golongan sasar serta kriteria diperlukan di Dewan Negara semalam.

Katanya, tiga negeri utama menerima bantuanprogram adalah Sabah membabitkan 31,055 keluarga, diikuti Sarawak (30,094) dan Kelantan (13,417).

-nR-


Pengarang :