SELANGOR

Jom Bagi Buku FESBUK galak derma buku terpakai

Oleh: ERMIZI MUHAMAD

SHAH ALAM, 20 Apr: Orang awam berpeluang menyumbang pelbagai jenis buku bacaan terpakai menerusi Kempen Jom Bagi Buku di Pusat Membeli Belah SACC dan Kompleks PKNS, hujung minggu ini.

Ketua Pegawai Eksekutif PKNS Real Estate (PREC) Sdn Bhd, Fakru Radzi Ab Ghani, berkata kempen dijalankan sehingga 1 Mei itu adalah sebuah program kemasyarakatan bagi membantu golongan kurang berkemampuan mendapatkan bahan bacaan secara percuma.

Katanya, penganjuran kempen itu juga dilaksanakan bagi memastikan kesejahteraan alam sekitar terus dipelihara menggunakan semula bahan bacaan lama.

22 APRIL“Kita akan sumbangkan buku ini kepada Pertubuhan Kebajikan Projek Ihsan yang aktif melaksanakan Tuisyen Sayang percuma kepada golongan miskin kota.

“Sebagai permulaan, 100 pelajar Madrasah Darul Tahfiz Sri Al-Ain juga turut mendapat sumbangan,” katanya dalam kenyataan.

Orang ramai boleh membuat sumbangan dengan meletakkan buku terpakai dalam kotak yang disediakan di dua lokasi program sehingga 1 Mei ini

Kempen itu antara pengisian yang terdapat menerusi penganjuran Festival Buku dan Kanak-Kanak (FESBUK) anjuran bersama PKNS, Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor (PPAS) dengan kerjasama Stunning Seven Event (STE).

Selain aktiviti itu, FESBUK turut menyediakan aktiviti lain dengan pelbagai tarikan yang mampu menarik lebih ramai pengunjung.

Fakru Radzi, berkata antara pengisian lain dalam program itu termasuk aktiviti jualan buku mega, aktiviti pentas, pertandingan karaoke terbuka dan cabutan bertuah.

“FESBUK turut menampilkan kelainan dengan dengan membuat kerjasama dengan syarikat Positibo yang membawakan program sukan generasi baru,” katanya.

Orang awam boleh melayari Facebook #FESBUK16 dan laman Instagram PREC Events untuk mendapatkan sebarang maklumat lanjut berkaitan festival berkenaan.

-NFN-


Pengarang :