Selangorkini
NASIONAL

Kewujudan Umno tidak jamin Mara terus maju – AMK

OLEH : SYASYA SUFIAN

SHAH ALAM, 6 APR: Kewujudan Umno tidak memberi jaminan Mara akan terus maju sekiranya pemimpin terus mentadbir negara dengan rakus.

Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Nik Nazmi Nik Ahmad, berkata institusi itu kini sudah menyimpang daripada matlamat asal penubuhannya apabila kebajikan golongan memerlukan tidak lagi dibela, malah digunakan untuk kepentingan beberapa individu sahaja.

NIK NAZMI (1)“Kerugian ratusan juta wang Mara akibat pembelian hartanah di Australia sedikit sebanyak diakibatkan oleh budaya korupsi dipupuk Umno sendiri.

“Tadbir urus kewangan negara semakin teruk mengakibatkan Mara menjadi mangsa apabila biasiswa pelajaran dikurangkan, malah Universiti Teknologi Mara (UiTM) juga merupakan antara IPTA paling banyak dikurangkan peruntukan,” katanya dalam kenyataan.

Katanya, sekiranya Pakatan Harapan berkuasa Mara diberi jaminan akan terus wujud disamping memperbaiki insititusi itu bagi mencapai matlamat sebenar untuk membela kebajikan masyarakat Bumiputera.

Baru-baru ini, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengeluarkan kenyataan bahawa Mara akan terhapus sekiranya Umno hilang kuasa.

-nR-


Pengarang :