Selangorkini
SELANGOR

Komersialkan karya kreatif mahasiswa UNISEL

Oleh: ERMIZI MUHAMAD

SHAH ALAM, 18 APR: Agensi kerajaan dan pihak swasta disaran menyokong usaha berterusan mahasiswa Universiti Selangor (UNISEL) mengetengahkan pelbagai produk serta karya kreatif mereka.

Ahli Dewan Negeri (ADN) Kota Anggerik, Yaakob Sapari, berkata ketetapan itu diperlukan bagi memastikan hasil karya mahasiswa terus ‘hidup’ walaupun selepas tamat pengajian.

Yaakob sapari DUN“Ada karya kreatif mereka sangat baik untuk ditonjolkan di peringkat komersial. Jadi, pihak industri boleh ambil karya ini supaya ia boleh menjadi landasan yang baik untuk masa depan pelajar.

“Kalau ia tidak dikomersialkan, karya kreatif ini akan mati. Oleh sebab itu, perlu adanya elemen komersial supaya produk ini dapat dikembangkang di peringkat luar.

“Jadi, saya cadangkan karya ini dipamerkan di luar seperti pusat membeli-belah supaya masyarakat boleh melihat kejayaan mereka ini,” katanya kepada Selangor Kini pada Pameran Pelajar Tahun Akhir Fakulti Seni Lukis dan Seni Reka (FADEX) 2016 di Dewan Pro Canselor UNISEL, di sini, hari ini.

Sementara itu, mahasiswa, Fikri Afif Azhari, 24 berharap karya kreatif rekaan aplikasi keselamatan yang dihasilkannya dapat diketengahkan untuk diguna dalam kehidupan seharian.

voxpop fikri grafik“Saya harap dengan rekaan ini, maka boleh membuat kerjasama dengan pihak berkuasa ke arah mengurangkan kadar jenayah contohnya membabitkan isu penculikan.

Bagi Syasha Ahmad pula, pembukaan pameran sedemikian menjadi landasan bagi golongan muda sepertinya menonjolkan produktivti diri.

“Kita harap ada bantuan berterusan daripada pihak kerajaan supaya mahasiswa UNISEL dapat bersaing dengan mahasiswa negara luar contohnya Singapura dan Brunei.

“Apa yang penting, saya juga berharap idea ini dapat diterima baik di peringkat yang lebih tinggi lagi selepas ini,” katanya.

-NFN-


Pengarang :