Selangorkini
SELANGOR

MB: Persekutuan perlu bincang dulu sebelum lulus pembangunan

Oleh: NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 28 APR: Selangor mengingatkan Kerajaan Persekutuan untuk berunding terlebih dahulu sebelum meluluskan sebarang aktiviti pembangunan.

Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali, berkata peringatan itu selaras dengan peruntukan Seksyen 20 (A) Akta Perancangan Bandar dan Desa 1976 yang menuntut rundingan antara kedua-dua pihak sebelum sebarang kelulusan diberikan.

IMG_2973 aKatanya, hal itu kerana Kerajaan Negeri proaktif menjamin kesejahteraan dan keharmonian rakyat dalam setiap pembangunan yang dilaksanaan selaras konsep peduli rakyat.

“Oleh itu, Kerajaan Negeri sentiasa bersedia dengan rakyat dalam sesi dialog dan pendengaran awam. Kita mahu ia memberi faedah yang banyak kepada rakyat,” katanya di Majlis Perasmian Persimpangan Bertingkat Seksyen 7, di sini, hari ini.

Hadir sama Ketua Pegawai Operasi Pemerbadanan Menteri Besar (MBI), Soffan Affandi Aminuddin; Pengurus Besar Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS), Azlan Md Alifiah; Pegawai Kewangan Negeri, Datuk Nordin Sulaiman dan Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Amin Ahya.

Pada masa sama, Mohamed Azmin berkata pembukaan persimpangan bertingkat itu mampu memberikan nilai hartanah dan alam sekitar ekoran pembangunan yang rancak di Shah Alam.

IMG_2956 aKatanya, ia juga mampu menarik minat pelabur asing dan tempatan untuk mengembangkan perniagaan di Selangor selari dengan gagasan Smart Selangor yang lestari dan berpaksikan rakyat bagi menjamin kesejahteraan yang rencam.

“Persimpangan ini adalah mercu tanda untuk meningkatkan lagi ‘connectivity dan monility’ jalan raya di Shah Alam. Kita sedia maklum pembangunan yang pesat di Shah Alam dan Petaling melebihi kemampuan kapasiti pengangkutan sedia ada.

“Kita menegaskan pembangunan persimpangan ini bukan untuk kepentingan mana-mana individu atau pihak tertentu tetapi pasti memberi nilai tambah kepada pertumbuhan sosial ekonomi yang rancak berlangsung di negeri ini,” katanya.

Beliau berkata, Kerajaan Negeri komited menaikkan ‘inter connectivity’ pengangkutan awam ke semua lingkaran Selangor dan Lembah Klang.

“Kerajaan Negeri yakin dengan penambahbaikan pengangkutan awam dan jajaran jalan raya yang mampan akan membantu sistem penghuraian trafik termasuk merealisasikan nisbah pengangkutan kepada persendirian 60:40,” katanya.

Bagi memenuhi keperluan pembangunan sosial dan ekonomi, Kerajaan Negeri memperuntukkan RM373 juta bagi 2016 kepada Jabatan Kerajaan Negeri (JKR) bagi membiayai pembangunan projek infrastuktur dan kemudahan awam.

Daripada jumlah itu, RM199.2 juta disediakan bagi membina dan menaiktaraf jaringan jalan raya di Persiaran Mokhtar Dahari dengan kos pembangunan RM157 juta selain membina jaringan kota warisan di Sepang dengan kos RM109 juta.

-NFN-


Pengarang :