AGAMA

Mimbar Jumaat :  Hargai nyawa, beradablah di jalan raya

Intisari Khutbah Jumaat : 22 April 2016

Nyawa adalah tanda hidupnya manusia. Selagi seseorang itu masih bernyawa, maka selagi itulah ia berpeluang meneruskan kehidupan di dunia ini.

Menghargai nyawa bermaksud memelihara dan menjaganya sebaik mungkin dengan mengelakkan diri daripada terlibat secara langsung atau tidak langsung dengan perbuatan atau tindakan yang boleh menghilangkan nyawa atau dengan kata lain menyebabkan kematian.

taman-kubur-2Tetapi apabila nyawa sudah tiada, maka berakhirlah episod kehidupan manusia. Memberi nyawa dan mencabut nyawa adalah hak mutlak Allah SWT yang tiada sesiapapun boleh mempertikaikannya.

Lantaran itu Allah SWT boleh memendekkan umur seseorang dengan kehendak dan kuasa-Nya jugalah ia boleh memanjangkan umur seseorang.

Firman Allah SWT dalam surah al- Nahl ayat 70: “Dan Allah yang menciptakan kamu (dari tiada kepada ada); kemudian ia menyempurnakan tempoh umur kamu; (maka ada di antara kamu yang disegerakan matinya), dan ada pula di antara kamu yang dikembalikannya kepada peringkat umur yang lemah (peringkat tua bersifat kebudakbudakan), sehingga menjadilah ia tidak ingat akan sesuatu yang telah diketahuinya; Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Kuasa”.

Justeru, adalah wajar sebagai manusia bersyukur kepada Allah SWT kerana menghidupkan kita melalui nyawa yang diberikannya.

Dengan nyawa ini, kita dapat menikmati indahnya kehidupan, menikmati keindahan alam, merasai sedapnya makanan dan menggunakan segala nikmat kurniaan Allah SWT kepada kita.

Justeru, kita wajib menghargai nyawa sama ada diri sendiri mahupun nyawa orang lain.

Berdasarkan laporan Jabatan Keselamatan Jalan Raya, salah satu punca kematian adalah akibat kemalangan.

kemalanganDalam laporan itu, lebih 6,000 orang mati akibat kemalangan jalan raya pada 2015 dengan purata 18 kematian sehari atau satu kematian setiap 1 jam 20 minit.

Berdasarkan kajian Kementerian Kesihatan, kemalangan jalan raya adalah punca keempat kematian di negara kita dan jika tidak dibendung, kemalangan jalan raya boleh menjadi punca utama kematian menjelang 2020.

Pada 2015, sebanyak 6,706 kematian akibat kemalangan jalan raya dan daripada jumlah itu, 4,203 kematian membabitkan penunggang dan pembonceng motosikal.

Kajian dibuat Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia menunjukkan 30 peratus daripada kematian mambabitkan penunggang dan pembonceng motosikal adalah golongan berumur 16 ke 25 tahun yang berbangsa Melayu dan daripada jumlah itu, 40 peratus daripadanya tidak mempunyai lesen memandu.

Perbuatan menimbulkan mudarat dan berisiko tinggi yang boleh membawa kepada kematian seperti menunggang motosikal secara merbahaya, tidak mematuhi peraturan dan adab serta tidak memiliki lesen memandu
adalah tindakan tidak menghargai nyawa sedangkan Allah SWT memerintahkan kita supaya memelihara nyawa dan tidak menjerumuskan diri kepada kebinasaan.

Sepertimana firman-Nya dalam surah al-Baqarah ayat 195: “Dan janganlah kamu sengaja mencampakkan diri kamu ke dalam bahaya kebinasaan; dan baikilah (dengan sebaik-baiknya segala usaha dan) perbuatan kamu kerana sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang berusaha memperbaiki amalannya”.

Jalan raya adalah satu kemudahan awam yang menghubungkan kita dari satu tempat ke satu tempat sama ada dari bandar ke desa atau sebaliknya.

Research project Traffic Jam and Queuing Assistant - the basis: Active Cruise Control with Stop&Go function (10/2010)

Ia bukanlah tempat untuk kita menunjukkan kehebatan atau keberanian ketika memandu kenderaan, bahkan menjadi tanggungjawab sebagai pengguna supaya menjaga dan memelihara kemudahan itu serta menjadikannya sebagai medan selamat dan bukannya punca kecelakaan.

Tidak dapat dinafikan punca utama kemalangan jalan raya di negara ini adalah disebabkan perilaku dan sikap pengguna itu sendiri yang menyebabkan kerugian harta benda, kecederaan, kecacatan anggota badan, bahkan boleh membawa kepada kematian.

Faktor utama kemalangan sehingga kehilangan nyawa adalah;

1. Sikap manusia seperti memandu dalam keadaan mengantuk dan kurang tumpuan, kurang berhati-hati ketika memandu dalam cuaca buruk, memandu melebihi had laju, menggunakan telefon bimbit serta berlumba secara haram terutamanya penunggang motosikal.

2. Mekanikal kenderaan tidak diselenggara dengan baik untuk memastikan keselamatan di jalan raya.

3. Keadaan jalan raya berlopak dan merbahaya kepada pengguna

Menjadi tanggungjawab pengguna jalan raya untuk mematuhi peraturan ditetapkan seperti mematuhi had
laju, memakai tali pinggang dan topi keledar, mematuhi lampu isyarat, menghormati pemandu lain, tidak mementingkan diri sendiri dan lain-lain.

Semua hal itu adalah tanggungjawab kita sebagai pengguna jalan raya supaya tidak membahayakan diri sendiri dan orang lain.

Umat Islam juga diseru untuk:

1. Sama-sama menghargai nyawa diberikan Allah SWT dengan mengelak diri daripada melakukan perkara yang boleh mengancam keselamatan dan memudratkan kehidupan

2. Beradab dan bersopan ketika berada di jalan raya dengan mematuhi undang-undang dan peraturan

3. Jangan mementingkan diri sendiri ketika menggunakan jalan raya bahkan hendaklah menghormati dan bertolak ansur terhadap pengguna lain

4. Pengguna jalan raya dinasihatkan supaya sentiasa memohon perlindungan daripada Allah SWT ketika memulakan perjalanan dengan berkenderaan.

-nR-


Pengarang :