Selangorkini
SELANGOR

Isu Sri Aman diputar belit pihak tak bertanggungjawab

OLEH : NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 10 MEI: Kerajaan Negeri menafikan dakwaan perobohan 30 rumah Kampung Seri Aman, Ijok sebaliknya isu terbabit didakwa diputarbelit dan diperbesarkan oleh pihak tidak bertanggungjawab.

Exco Kemiskinan, Kerajaan Prihatin dan Pekerja Ladang, V Ganabatirau, percaya penyokong sebuah parti dan komponennya yang mahu dilihat menjadi hero kepada penduduk di kawasan itu.

GANAKatanya, pihak yang melakukan fitnah itu tidak pernah menjaga kebajikan dan kepentingan rakyat ketika memerintah Selangor.

“Satu kelompok yang bukan duduk di situ mewakili satu parti dan bekas Adun kawasan itu yang sebelum ini tidak pernah membantu mendapatkan geran sebelum ini mereka membuat drama hari ini.

“Saya percaya tidak ada penduduk tempatan yang terlibat dalam kawasan itu,” katanya dalam sidang media, di pejabatnya.

Hari ini viral di laman Facebook dan hebahan Whatsapp tentang sebuah parti yang didakwa dihalang oleh Kerajaan Negeri apabila cuba mempertahankan 30 keluarga dihalau kelua dari rumah.

Dalam gambar menunjukkan antara tiga individu ditahan kerana bertindak mempertahankan 30 buah rumah daripada dirobohkan.

Sebelum ini, Kerajaan Negeri memberi hak milik kepada 172 keluarga di Kampung Seri Aman dan Kampung Seri Sentosa.

Ganabatirau berkata hanya empat keluarga berdegil untuk berpindah sedangkan mereka sudah ditawarkan dua lot kediaman dan pertanian.

“Katanya, tindakan itu tidak terburu-buru kerana pemilik rumah itu diberikan pampasan RM5,000 dan dua tanah lot membabitkan kediaman dan pertanian.

“Tidak cukup dengan itu, Kerajaan Negeri juga katanya lagi memberikan tanah pertanian untuk pemilik rumah yang diarahkan berpindah hari ini.

“Majlis Tindakan Ekonomi Negeri memutuskan supaya empat rumah yang terlibat dalam rizab jalan kerajaan diberikan pampasan sewajarnya,” katanya.

Ganabatirau berkata notis pengosongan diberikan dua kali iaitu pada Julai 2015 dan Januari 2016 disebabkan kediaman setinggan mereka termasuk dalam Rizab Jalan untuk pembinaan Rumah Selangorku.

“Kerajaan Negeri beri arahan selepas mengambil kira hak mereka dipelihara. Kita perlu mengeluarkan dan mengosongkan tempat kerana Projek Rumah Selangor juga tidak boleh diabaikan,” katanya.

EZY


Pengarang :