Selangorkini
NASIONAL

Kemaraan KEADILAN di pedalaman semakin menular

OLEH : NAEEM RAFFI

KUCHING, 8 MEI: Biarpun tiada rezeki menambah kerusi di Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak, KEADILAN berjaya memberi cabaran sengit kepada Barisan Nasional (BN) di kawasan luar bandar dan pendalaman pada Pilihan Raya Negeri (PRN) kali ini.

Sekadar berjaya mengekalkan kerusi dimenanginya pada PRN Sarawak ke -10 pada 2011, KEADILAN turut mencatat peningkatan undi di beberapa kawasan luar bandar dan pedalaman pada PRN ke-11 semalam.

Calon KEADILAN N25 Simunjan, N38 Kalaka, N76 Marudi dan N77 Telang Usan membuktikan kemaraan dengan sokongan rakyat terhadap parti itu semakin bertambah.

Naib Presiden KEADILAN, Tian Chua, berkata perkembangan positif itu adalah isyarat kebangkitan rakyat yang mahukan keadilan ditegakkan sekaligus membuktikan kemampuan KEADILAN menjadi pesaing kuat kepada BN dalam PRN akan datang.

IMG1345“Statistik menunjukan,KEADILAN melakukan dengan baik dan di kawasan luar bandar kita mampu memberikan saingan terutama di tempat yang sebelum ini kita sudah hilang deposit.

“Kejayaan mengekalkan tiga kerusi juga wajar dibanggakan walaupun BN bekerja keras merampasnya,” katanya.

Pandangan sama turut dikongsi Pengarah Pilihanraya KEADILAN Sarawak, Dr Xavier Jayakumar selain berharap jentera parti dan calon tewas terus membakar api reformasi dengan bekerja keras menjaga kebajikan rakyat.

IMG_0894“Kejayaan mengekalkan tiga kerusi membuktikan kita kukuh dan tidak mudah dirampas oleh BN. Kita percaya parti ini akan melakar kejayaan yang lebih besar di masa akan datang.

“Jadi, kerja keras perlu dilakukan untuk merealisasikan impian itu pada PRN akan datang,” katanya Naib Presiden KEADILAN itu kepada SelangorKini.

Pada PRN kali ini, KEADILAN berjaya mengekalkan tiga kerusinya iaitu di Ba’Kelalan (Baru Bian), Batu Lintang (See Chee How) dan Krian (Ali Biju).

-nR-


Pengarang :