Selangorkini
SELANGOR

Kerjasama penjawat awam dan swasta realisasi gagasan Smart State

OLEH : ERMIZI MUHAMAD

SHAH ALAM, 1 MEI : Kerjasama daripada penjawat awam dan pihak swasta diperlukan bagi merealisasikan hasrat Kerajaan Negeri menjadikan Selangor sebagai Smart State.

Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mohd Amin Ahmad Ahya, berkata komponen gerak kerja perlu dibangunkan secara konsisten untuk melahirkan kakitangan kompeten dan berdaya maju.

mb - majlis inovasi kerajaan negeri selangor 2“Kerajaan Negeri menggalakkan warga kerja supaya lebih ‘tech savvy’ dengan menggunakan ‘smart applications’ dalam melaksanakan tugas mereka selain memperbaiki pengurusan kerja dan terus komited membudayakan kerja.

“Perkara ini amat kritikal kerana gagasan Smart Selangor memerlukan anjakan paradigma dalam membentuk kerangan ‘internet of things’ dalam memberikan perkhidmatan sofistikated kepada rakyat,” katanya kepada SelangorKini, 27 April lalu.

Beliau diminta mengulas inisiatif penjawat awam dan swasta untuk memacu kepada pertumbuhan pembangunan Smart Selangor yang peduli.

Mohd Amin berkata, golongan sekerja khususnya penjawam awam perlu memainkan peranan secara proatif dan responsif dalam menawarkan perkhidmatan terbaik kepada rakyat.

“Kita perlulah terus komited dalam membudayakan penyampaian perkhidmatan awam profesional, berintergriti tinggi dan bekerja dalam satu pasukan kuat bagi memastikan aspirasi Smart Selangor berjaya direalisasikan,” katanya.

Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali sebelum ini berkata strategi menerajui gagasan Smart Selangor tertumpu kepada aspek pembangunan dinamik, dan organik melalui lima strategi.

Antaranya, penjanaan sumber pendapatan secara strategik, mempertingkat pembangunan berkualiti dan inisiatif peduli, pengukuhan kualiti pendidikan,latihan serta membangun kapasiti wanita, penjawat awam, generasi Y dan ekonomi kreatif.

EZY


Pengarang :