Selangorkini
SELANGOR

Kontraktor gagal selenggara naik taraf pembentungan

OLEH SYASYA SUFIAN

SHAH ALAM, 18 MEI: Kerja menaik taraf sistem pembentungan di Petaling Jaya tidak diselenggara dengan baik pihak kontraktor yang dilantik Jabatan Perkhidmatan Pembentungan (JPP).

Adun Bukit Gasing, R Rajiv, berkata terdapat beberapa masalah yang berlaku akibat mengakibatkan beberapa faktor yang perlu diambil berat.

“Kontraktor tidak mengeluarkan sebarang notis tempoh kerja naik taraf itu akan siap dan menyebabkan kesesakan lalu lintas yang teruk.

IMG_7540“Selain itu, faktor keselamatan pengguna jalan raya juga perlu dititik beratkan, tetapi pihak JPP tidak mengambil sebarang tindakan walaupun dimaklumkan,” katanya pada sidang media di Jalan 1/21, di sini, hari ini.

Rajiv berkata, paling mengecewakan kontraktor tidak menurap semula jalan dengan sempurna selepas kerja naik taraf selesai.

“Kontraktor hanya menurap ala kadar kerana jalan tidak rata seperti sedia kala kemudian meneruskan kerja mengorek di jalan yang lain.

“Lebih malang, JPP sebagai pembayar dan Indah Water Konsortium (IWK) tidak memantau kontraktor dilantik dengan baik.

“Petaling Jaya antara bandar raya yang menjadi tumpuan, jika keadaan ini berterusan ia mengganggu keadaan di sini khususnya keselamatan orang ramai,” katanya.

-NFN-


Pengarang :