Selangorkini
SELANGOR

Pengorbanan dan sumbangan kaum ibu dihargai

OLEH : NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 8 MEI: Lebih 1,000 ibu daripada pelbagai kaum diraikan pada Sambutan Hari Ibu Peringkat Negeri bagi menghargai pengorbanan serta sumbangan mereka.

Pengerusi Pertubuhan Kebajikan Dan Amal Wanita Selangor (Pekawanis), Datin Seri Shamshida Taharin berkata Hari Ibu harus diiktiraf sebagai hari penting untuk memartabat nilai pengorbanan mereka.

13138915_10208944749043637_1921118830432987603_nBeliau turut menyarankan masyarakat memanfaatkan hari tersebut untuk meraikan mereka yang bergelar ibu.

Katanya, walaupun seorang ibu tidak pernah meminta anak untuk membalas segala pengorbanan mereka, namun hari tersebut wajar dimartabat sebagai tanda ucapan terima kasih.

“Sebagai pemangkin dan tulang belakang sesebuah keluarga, pengorbanan dan jasa seorang ibu hendaklah dikenang kerana banyak bersusah payah membesar dan mendidik anak-anak sejak dari kecil lagi.

“Maka menjadi peranan kita sebagai anak-anak untuk menghargai dan mengiktiraf pengorbanan ibu dalam satu bentuk sambutan hari yang akan mereka ingati sampai hujung hayat,” katanya.

image (6)Beliau berkata demikian di Sambutan Hari Ibu Peringkat Negeri di Dewan Raja Musa, di sini.

Pada masa yang sama, Shamshida turut mengajak ibu-ibu menjadi ‘moden’ berilmu pengetahuan dalam teknologi selaras keadaan masa kini.

“Ia bagi ibu-ibu dapat mengawasi anak-anak tanpa perlu mengenepikan status ibu.

“Kita perlu tahu siapa kawan-kawan anak kita..Perlu tahu nombor telefon kawan-kawan anak kita, juga pantau laman-laman sosial anak-anak,” katanya.

Dalam sambutan yang bertemakan ‘abadinya kasihmu, ibu’, simbolik pemberian bunga tanda kasih sayang turut diedarkan kepada semua jemputan.

Acara memotong pulut kuning turut dilakukan oleh ibu Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali, Che Tom Yahaya dan ibu kepada Shamshida, Rahmah Ismail.

Hadirin turut dihiburkan dengan nyanyian dari artis jemputan, Aisyah.

Slot ‘kekeluargaan sejati’ oleh Pakar sakit puan, Prof Dr Harlina Sirat.

EZY


Pengarang :