Selangorkini
SELANGOR

Sambut baik guna CCTV kekang kes buang sampah haram

OLEH : NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 2 MEI: Kerajaan Negeri menyambut baik tindakan inisiatif pihak berkuasa tempatan (PBT) dalam menangani isu pembuangan sampah haram.

Exco Kerajaan Tempatan, Pemutihan Kilang Haram dan Pembangunan Kampung Baru, Ean Yong Hian Wah, berkata Kerajaan Negeri mengalakkan PBT mengambil tindakan inisiatif secara ‘Smart’ dan inovatif selaras gagasan Smart Selangor yang diuar-uarkan.

“Ia perlu mengikut kesesuaian PBT masing-masing.

cctv“Kerajaan Negeri mengalakan PBT mengambil tindakan inisiatif secara “smart” dan inovatif untuk mengawal isu pembuangan sampah haram,” katanya kepada SelangorKini ketika dihubungi.

Ean berkata demikian bagi mengulas tindakan Majlis Perbandaran Sepang (MPSepang) yang memasang kamera litar tertutup (CCTV) bergerak di lokasi tempat pembuangan sampah haram di bawah pentadbiran PBT itu.

Baru-baru ini, Yang Dipertua MPSepang, Datuk Puasa Md Taib berkata, inisiatif itu bagi mengenal pasti pembuang sampah yang menjadikan tempat letak kereta di kawasan komersial sebagai lubuk pembuangan sisa perniagaan.

“Kita sedang dan kenal pasti siapa buang sampah di kawasan tersebut, saya syak mereka peniaga dari kawasan berhampiran termasuk dari kawasan Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) dan Sepang,” katanya.

Katanya, MPSepang akan meletakkan papan tanda denda di kawasan yang sering dijadikan tempat pembuangan

Mereka yang ditangkap pula dikenakan kompaun RM1,000 manakala kenderaan digunakan akan disita.

“Kita tempatkan CCTV ni di lokasi panas, yang mana buang di kawasan selain rumah sampah, memang kita akan kenal pasti dan kenakan tindakan. Tahun ini saja dah lima tangkapan dan sitaan dibuat,” katanya.

Pada masa sama Puasa berkata, MpSepang dalam proses membuat lantikan baharu kepada 14 kontraktor sampah domestik.

Katanya, kontraktor lama ditamatkan perkhidmatan pada 30 Jun ini setelah diberi lanjutan sebanyak tiga kali.

EZY


Pengarang :