Masjid Bandar Seri Putra dirasmi, penuhi keperluan masyarakat setempat | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Admin Selangorkini

Masjid Bandar Seri Putra dirasmi, penuhi keperluan masyarakat setempat

OLEH: HAFIZAN TAIB

BANGI, 16 JUN: DYMM Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah, berkenan merasmikan masjid di Bandar Seri Putra, di sini, semalam.

Diwakili anakandanya, DYTM Raja Muda, Tengku Amir Shah, Masjid Bandar Seri Putra bernilai RM9.4 juta itu dirasmikan dalam majlis berbuka puasa bersama rakyat dan sumbangan Aildifitri di perkarangan masjid berkenaan.


Pegawai Daerah Hulu Langat, Zul-Kefli @ Zulkefli Khalid, berkata pembinaan masjid itu atas inisiatif penduduk bermula 18 Julai 2008 dan mula digunakan pada 1 Oktober 2014.

RMS RASMIBeliau berkata, masjid dibina dengan konsep mesra Orang Kelainan Upaya (OKU) dilengkapi dengan pelbagai kemudahan antaranya pejabat pentadbiran, bilik mesyuarat, bilik kuliah, ruang sufah, sudut bacaan, bilik jamuan dan sebagainya.

“Jawatankuasa masjid juga telah membina bangunan bagi kediaman pegawai masjid terletak bersebelahannya bernilai RM 2.3 juta di mana kerja pembinaan selesai pada Mei lalu.

“Diharapkan pembinaan masjid ini akan menarik umat Islam di sekelilingnya untuk beribadah dan sekaligus menggunakannya demi kebaikan masyarakat setempat,” katanya ketika berucap dalam masjid berkenaan.

Turut hadir, Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali; Exco Hal Ehwal Agama Islam, Adat Melayu & Warisan, Pembangunan Desa dan Kampung Tradisi, Dato’ Ahmad Yunus Hairi; Ahli Parlimen Hulu Langat, Dr Che Rosli Che Mat; Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), Datuk Haris Kasim dan kenamaan lain.

RMS SUMBANGANDalam majlis itu, Raja Muda berkenan menyampaikan sumbangan Aidilfitri Lembaga Zakat Selangor (LZS) kepada 118 asnaf muallaf bernilai RM59,000 dan 269 pelajar Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS) (RM134,500).

Zulkefli memaklumkan cadangan beberapa pembinaan dan menaik taraf masjid lain juga dibuat di daerah itu bagi memenuhi keperluan dan kemudahan masyarakat setempat serta pengunjung ke sini.

-nR-

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next

JOIN THE DISCUSSION