Selangorkini
BERITA UTAMA SELANGOR

MB: Surat kepada SPR 48 jam adakan pertemuan

SHAH ALAM 21 SEPT: Surat kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dihantar dalam tempoh 48 jam bagi mengadakan pertemuan berhubung cadangan persempadanan semula kawasan pilihan raya.

Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali, berkata pertemuan dengan SPR perlu agar Kerajaan Negeri mendapat maklumat terperinci asas mengenai persempadanan semula itu.

Katanya pertemuan itu diputuskan setelah Mesyuarat Majlis Kerajaan Negeri (MMKN) mengambil maklum cadangan SPR dan membantahnya.

“MMKN mengambil maklum dengan cadangan tersebut dan kita membantah cadangan dibuat SPR dan MMKN bersetuju mengambil langkah berikut.

“Saya keluarkan satu surat rasmi kepada SPR hari ini untuk mengadakan pertemuan dengan SPR supaya kita diberikan maklumat tentang asas mereka membuat sempadan tersebut.

“Apakah metadologinya, apakah sistemnya, apakah asas digunakan kerana cadangan dikemukakan SPR itu melanggari dua peruntukan besar dalam Perlembagaan Persekutuan setelah kita merujuk peguam,” kata Mohamed Azmin.

Sebelum ini, Mohamed Azmin sekali lagi menolak saranan supaya Dewan Negeri Selangor (DNS) dibubarkan lebih awal bagi pilihan raya awal negeri.

EZY


Pengarang :