Selangorkini
Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ)
BERITA UTAMA PBT SELANGOR

MPSJ keluarkan lesen perniagaan dan iklan serta-merta

OLEH SYASYA SUFIAN

SUBANG, 26 SEPT: Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) melaksanakan ‘Business Procees re-engineering’ bagi meningkatkan mutu perkhidmatan urusan permohonan lesen perniagaan.

Yang Dipertua MPSJ, Dato’ Nor Hisham Ahmad Dahlan berkata, 453 aktiviti perniagaan boleh diberikan lesen secara serta-merta berbanding hanya 56 aktiviti perniagaan sebelum ini.

“Lesen serta-merta ini adalah lesen sementara yang dikeluarkan kepada pemohon sebelum pegawai perlesenan menjalankan pemeriksaan di tapak dalam tempoh 14 hari bekerja selepas lesen sementara dikeluarkan.

MPSJ01“Ini juga adalah bagi mengelak peniaga menjalankan perniagaan secara haram,” katanya ketika sidang media selepas Mesyuarat MPSJ bil 08/2016, di sini, hari ini.

Katanya, MPSJ sudah mengeluarkan 221 lesen serta-merta bermula 29 Ogos hingga 23 September lalu.

“Pelaksanaan ini juga adalah untuk mengelak pemilik perniagaan bergantung kepada pihak ketiga yang sering menipu pemilik dengan penambahan harga lesen yang mahal untuk perkhidmatan tidak benar.

“Lesen penuh bagi tempoh setahun akan diberi kepada premis selepas aktiviti perniagaan memenuhi keperluan syarat lesen tanpa perlu menunggu tempoh enam bulan terakhir,” katanya.

Sebelum ini, Hisham berkata, ramai peniaga yang membuat aduan lesen perniagaan lambat diluluskan sehingga mengambil masa selama setahun.

-NFN-


Pengarang :