Selangorkini
SUKANKINI

Permainan siber boleh jana pendapatan sampingan

OLEH SYASYA SUFIAN

SUBANG JAYA, 10 SEPT: Tanggapan bahawa permainan siber hanya aktiviti membuang masa berubah apabila aktiviti itu kini boleh menjana pendapatan sampingan untuk golongan muda.

Timbalan Pengarah Majlis Sukan Negeri Selangor (MSNS), Najwan Halimi, berkata Kerajaan Negeri melihat potensi permainan siber itu untuk dikembangkan dari semasa ke semasa.

“Bagi peserta mempunyai kelab tersendiri mereka menjadikan permainan siber ini sebagai bidang kerjaya disamping menerima pendapatan tetap setiap bulan yang boleh mencecah ribuan ringgit.

“Selain itu, mereka juga memperoleh pendapatan tambahan melalui pertandingan disertai. Memandangkan dulu kita hanya lihat permainan siber hanya aktiviti membuang masa tetapi kini ia sebagai medan ekonomi,” katanya.

cp2a4785-800x533Beliau berkata demikian selepas majlis perasmian Selangor International Cyber Games 2016 di One City Mall, Subang Jaya, di sini, hari ini.

Majlis dirasmikan Ahli Dewan Negeri (ADN) Kota Anggerik, Yaakob Sapari bersama Pengarah Eksekutif MSNS, Mohd Zubir Idrus, Ketua Pegawai Eksekutif MCT Berhad, Datuk Seri Tong Seech Wi dan Ketua Pegawai Eksekutif Mineski Malaysia, Kenchi Yap.

Beliau berkata penganjuran Kerajaan Negeri dalam acara Cyber Games International 2016 buat kali ketiga menerima sambutan memberangsangkan.

“Kita menawarkan hadiah keseluruhan berjumlah RM350,000 bagi tujuh permainan dipertandingkan.

“Ini juga merupakan salah satu inisiatif menyokong usaha Kerajaan Negeri ke arah Smart Selangor kerana kita melihat permainan siber ini menggunakan teknologi tinggi selari peredaran zaman,” katanya.

EZY


Pengarang :