NASIONAL

Segera beri kad pengenalan dan surat beranak kepada Orang Asal Sarawak

OLEH AFIX REDZUAN

KUALA LUMPUR, 18 OKT: Orang Asal Sarawak mengemukakan memorandum menuntut hak permohonan kad pengenalan dan surat beranak dipermudahkan khususnya penduduk yang tinggal di kawasan pedalaman.

Wakil Orang Asal, Mujan Jok dari Baram, berkata pemberian kad pengenalan dan surat beranak itu sudah dijanjikan sejak sekian lama dan menjadi modal kempen pilihan raya namun sehingga kini belum terlaksana.

“Memorandum ini merupakan desakan seluruh Orang Asal Sarawak supaya isu hak kewarganegaraan dan proses pemberian surat beranak serta kad pengenalan diberikan perhatian serius serta-merta,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui media di luar perkarangan Bangunan Parlimen.

Dalam memorandum itu mereka mengemukakan tiga tuntutan antaranya pemberian kad pengenalan dan surat beranak perlu dilakukan segera.

Kedua, proses pemberian itu dipertanggungjawabkan sepenuhnya kepada kerajaan terutama dalam proses memudahkan urusan pemberian serta mengenepikan segala birokrasi.

Selain itu, keciciran dokumen dan kelewatan permohonan wajib dipertimbangkan selepas mengambil kira cara hidup Orang Asal yang berbeza dengan penduduk bandar.

Memorandum ini turut diserahkan kepada Ketua Pembangkang, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Sementara Ahli Parlimen Miri, Dr Michael Teoh akan mewakili kumpulan Orang Asal Sarawak untuk menyerahkan memorandum sama kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Mohammad Najib Tun Razak.

Dianggarkan lebih 10,000 penduduk di kawasan Baram masih tidak mempunyai surat beranak dan kad pengenalan.

EZY


Pengarang :