BERITA UTAMA RENCANA

Henti kempen Islamophobia, Trump belajarlah kesilapan George W Bush

OLEH NORHAYATI UMOR

Presiden baru Amerika Syarikat (AS), Donald Trump dan kongresnya perlu segera berhenti daripada meneruskan kempen berbaur Islamophobia dan propaganda bernada ancaman terhadap Islam di negra itu serta seluruh dunia.

Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), Mohamad Raimi Abdul Rahim berkata, hal itu kerana manifesto dan kenyataan provokasi Trump yang berbaur Islamophobia dan anti Islam di sepanjang kempennya mengundang kegusaran dalam kalangan minoriti Muslim di Amerika Syarikat khususnya dunia Islam.

ABIM-RAIMI-300x236Katanya, hasrat Trump untuk melaksanakan dasar luar yang lebih agresif untuk menangani ancaman ISIS dan radikalisme Islam dinanti penuh debar oleh pemimpin dunia dan masyarakat global.

“Kemenangan Trump sebagai Presiden AS mengejutkan pelbagai pihak serta masyarakat antarabangsa itu disusuli pelbagai persoalan membabitkan dasar domestik dan antarabangsa serta dasar Islam juga umat Islam.

“ABIM menghormati keputusan rakyat Amerika Syarikat yang memilih wakil rakyat mereka untuk berada di Dewan Perwakilan, Senat serta Presiden yang baru melalui saluran pilihan raya yang demokratik.

“Namun, manifesto dan kenyataan provokasi Trump yang berbaur Islamophobia dan anti Islam sepanjang kempennya mengundang kegusaran dalam kalangan minoriti Muslim di Amerika Syarikat dan dunia Islam umumnya,” katanya kepada SelangorKini, pada 10 November lalu.

Trump selaku calon Parti Republikan itu memenangi pilihan raya presiden AS selepas melepasi 270 undi elektoral mengalahkan calon Demokrat, Hillary Clinton yang sebelumnya dilihat sebagai pilihan utama untuk menjadi Presiden ke-45 negara ‘uncle sam’ itu.

Taikun hartanah itu dalam kempen pilihan rayanya jelas menunjukkan sentimen anti Islam sehingga menimbulkan rasa kurang senang dalam kalangan minoriti Muslim di negara itu dan umat islam seluruh dunia.

Tak perlu terjemah operasi menentang Islam

Raimi berkata, operasi menentang pengganas tidak harus diterjemahkan sebagai operasi menentang Islam dan Muslim dalam dasar luar Amerika.

Republican presidential candidate Donald Trump speaks to supporters as he takes the stage for a campaign event in Dallas, Monday, Sept. 14, 2015. (AP Photo/LM Otero)

Katanya, Trump perlu belajar daripada kesilapan mantan Presiden George W Bush yang menggunakan kekerasan dan keganasan untuk menangani elemen ‘terrorisme’ mengakibatkan konflik, peperangan dan kemelaratan berpanjangan di banyak negara Islam serta melahirkan ISIS juga kumpulan pengganas lain.

“Sentimen Islamophobia itu mewabak seiring dengan berkembangnya arus nasionalisme haluan kanan yang dibawa Trump sepanjang kempen beliau.

“Fenomena Islamophobia dan xenophobia terhadap imigran asing ini sebenarnya merupakan gelombang ‘trend’ global yang sedang tangkas berkembang khususnya di Barat,” katanya.

Beliau turut menyifatkan kemenangan Trump adalah indikasi utama selepas peristiwa ‘Brexit’ yang menandakan berkembangnya aliran nasionalis haluan kanan di benua Eropah.

Raimi juga berpendapat, pentadbiran Trump mempunyai kuasa politik lebih besar dan kekangan yang minima dalam rangka merubah secara signifikan polisi domestik dan dasar luarnya.


Pengarang :