Selangorkini
BERITA UTAMA SELANGOR

Pertimbang tempat letak kenderaan berat di kawasan terbiar

OLEH NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 7 NOV: Kerajaan Negeri akan mempertimbangkan cadangan tempat letak kenderaan berat di tanah kosong atau kawasan yang terbiar berdekatan kawasan perumahan.

Exco Kerajaan Tempatan, Pemutihan Kilang Haram dan Pembangunan Kampung Baru, Ean Yong Hian Wah berkata, cadangan terbabit akan dikaji terlebih dulu sebelum dilaksanakan ekoran tidak semua kawasan perumahan mempunyai kawasan yang sesuai.

“Kita mengambil maklum cadangan ini, namun perlu difahami bukan semua taman mempunyai kawasan yang sesuai.

img_4395-1024x683“Penyediaan tapak tempat letak kenderaan berat adalah berdasarkan kepada peruntukan yang ditetapkan dalam manual garis panduan piawaian dan perancangan Selangor,” katanya di Sidang Dewan Negeri, di sini, hari ini.

Hian Wah berkata, undang-undang yang digunapakai bagi mengelakkan kenderaan berat diletakkan di kawasan kediaman ketika itu adalah peruntukan di bawah Undang-undang Kecil Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) berhubung halangan di atas jalan.

“Kesalahan yang dilakukan boleh dikenakan tindakan kompaun RM1,000 dan kes dibawa ke mahkamah sehingga RM2,000,” katanya.

Setakat ini, sebanyak 12 tempat letak kenderaan berat di Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA), Majlis Bandaraya Petaling Jaya (1), Majlis Perbandaran Klang (6), Majlis Perbandaran Subang Jaya (1), Majlis Perbandaran Sepang (3), Majlis Perbandaran Selayang (1) dan Majlis Daerah Kuala Selangor (3).
-NFN-


Pengarang :