Selangorkini
NASIONAL

49 juta kunjungi perpustakaan seluruh negara

KUALA LUMPUR 25 DIS: Seramai 49 juta pengunjung dicatatkan mengunjungi perpustakaan di seluruh negara tahun lepas yang melibatkan lebih 13,000 perpustakaan sama ada awam, desa, jabatan kerajaan dan institusi pengajian awam dan swasta.

Ketua Pengarah Perpustakaan Negara Malaysia (PNM), Nafisah Ahmad berkata, angka tersebut menunjukkan peningkatan yakni membuktikan sifat membaca yang semakin mendapat tempat dalam kalangan masyarakat Malaysia.

“Selain daripada pengunjung fizikal, pengunjung maya juga mencatatkan penambahan dengan lebih daripada tiga juta pengunjung dan ia melepasi sasaran PNM bagi jumlah pengunjung maya,” katanya lapor BERNAMA.

Katanya kajian menunjukkan purata pembacaan dalam kalangan masyarakat Malaysia kini adalah 10 hingga 20 buku setahun, namun masih kurang jika dibandingkan dengan jumlah di negara maju lain iaitu lebih 40 buku setahun.

“Sehubungan itu PNM mengendalikan pelbagai program bagi menarik minat orang ramai membaca antaranya pertandingan peminjam dan pembaca buku terbanyak,” katanya.

=EZY=


Pengarang :