Bertuah jadi rakyat Selangor, air oh air! | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Nurul Farina Nazlan

Bertuah jadi rakyat Selangor, air oh air!

OLEH MOHD EZLI MASHUT

Memang bertuah tinggal di Selangor. Kenapa tidak, rakyat menikmati pemberian air percuma 20 meter padu sejak Pakatan Rakyat mentadbir, pada 2008. Jangan terkejut ada rakyat sudah hampir lapan tahun tidak bayar bil air.

Begitulah nikmatnya apabila negeri ditadbir kerajaan peduli rakyat yang merakyatkan ekonominya untuk kepentingan dan kebajikan semua. Semua ini datang hasil kebijakan rakyat membuat perubahan ke arah kebaikan.


Ketika rakyat negeri di bawah pentadbiran Barisan Nasional (BN) mengeluh dengan kenaikan harga bil, Selangor terus menikmati kadar munasabah dan tidak membebankan.

Serangan media kawalan Umno-BN menguar-uarkan kononnya berlaku krisis air yang kritikal di Selangor adalah sekadar propaganda politik. Mereka hanya menangguk di air keruh tanpa mengemukakan sebarang penyelesaian.

Apabila berlaku gangguan air di Selangor, maka gegak gempita alam seolah-olah air tiada langsung di Selangor, namun hakikatnya senyap sunyi apabila melibatkan negeri di bawah BN. Lihat sahaja di Sabah, Sarawak serta pedalaman di Semenanjung Malaysia.

Kurangkan NRW, pastikan air bersih terjamin

Pelancaran projek penggantian Paip Air Lama di Selangor, KL dan Putrajaya 2016 - MB Azmin (ASRI) (6)Pada Belanjawan Negeri 2017 yang diumumkan Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali pada Oktober lalu, Kerajaan Negeri meletakkan sasaran mengurangkan kadar Non Revenue Water (NRW) daripada 35 peratus kepada 29 peratus, pada 2019.

Untuk mencapai matlamat itu, Kerajaan Negeri memperuntukkan RM324 juta untuk mengatasi masalah paip pecah dan program penggantian paip lama di 84 kawasan hotspot meliputi 422.5 kilometer untuk tempoh tiga tahun, mulai 2016.

Kerajaan Negeri juga memperuntukkan RM100.6 juta kepada Air Selangor bagi kerja penggantian paip. Semua ini untuk memastikan sistem bekalan air terus kepada rakyat tanpa gangguan.

Guna rizab simpanan bina LRA

Iltizam Kerajaan Selangor menangani isu air semakin terserlah apabila bersedia menggunakan sebahagian rizab negeri untuk pembangunan termasuk membina Loji Rawatan Air Semenyih 2 dan Loji Rawatan Air Labohan Dagang yang menelan kos RM800 juta.

Usaha itu bagi menjamin kemampanan bekalan air terawat di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya terjamin daripada segi masa panjang.

Pembangunan dua loji rawatan air dibiayai sepenuhnya Kerajaan Negeri untuk mewujudkan ekosistem perkhidmatan air yang holistik dan efisien serta melengkapkan sistem agihan bekalan air keseluruhannya.

Banteras dalang pensabotaj pencemar sumber air

Kita sukar untuk menangani isu gangguan air jika ada dalang yang menjadi pensabotaj sumber air dengan membuat pencemaran sungai dan berpunca daripada sisa industri.

air1Bagi mengatasi isu ini, masyarakat digesa bersama Kerajaan Negeri dengan membuat laporan terus kepada pihak berkuasa dan berkenaan supaya pensabotaj dibawa ke muka pengadilan.

Kerajaan Negeri memandang serius aktiviti pencemaran sungai pihak tertentu membuang bahan toksik secara terancang yang menyebabkan Air Selangor terpaksa menutup loji rawatan air.

Justeru itu, Kerajaan Negeri terus bekerjasama dengan Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar bagi menangani masalah ini kerana perlakuan sabotaj tidak berlaku di dalam sungai di Selangor tetapi berpunca di kawasan luar Selangor.

Maka, pihak industri digalakkan untuk melabur dalam penggunaan teknologi hijau termasuk teknologi kitar semula air selaras dengan amalan terbaik antarabangsa.

Demo geng baldi ketandusan idea politik

Kita masih ingat bagaimana geng baldi membuat demontrasi haram di perkarangan bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah baru-baru ini kononnya untuk memperjuangkan isu air.

AIRNamun, tindakan ini dan mungkin akan datang ia hanya sekadar meraih sokongan politik murahan demi kepentingan mereka sahaja. Belum lagi terdengar mereka mengemukakan jalan penyelesaian untuk menangani isu ini.

Justeru, Kerajaan Negeri ‘menyerahkan’ semula baldi dicampakkan sekumpulan pemuda Umno di SUK kepada wakil penduduk Pahang sebagai signifikan membuktikan Pahang sebenarnya mengalami masalah krisis air terbesar.

Selangor berjaya selesaikan isu air dan baldi itu diserahkan kepada Pahang supaya mereka tahu bahawa di Malaysia bukan Selangor sahaja ada isu masalah air.

Kesimpulan

Air adalah sumber kehidupan dan tamadun. Tugas memelihara khazanah sumber air adalah tanggungjawab kita semua. Biarlah kita wariskan kepada generasi masa hadapan sumber air yang mampan dan mencukupi bagi mengelakkan krisis air berlaku.

Kita juga perlu mempunyai kesedaran untuk menjimatkan air dengan menggunakannya dengan bijak. Adakah pada masa hadapan kita sanggup membayar harga yang tinggi untuk mendapatkan bekalan air selamat dan bersih? Jawapannya pada diri kita sendiri. Bertindak segera!
* Mohd Ezli Mashut adalah Penolong Pengarang SelangorKini

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next