Selangorkini
NASIONAL

Izzah: Tanggungjawab DBKL, siasat runtuhan jambatan KL Eco City

OLEH ERMIZI MUHAMAD

SHAH ALAM, 1 DIS : Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) wajib mengutamakan kebajikan mangsa dan melindungi keselamatan penduduk setempat bagi memastikan kejadian runtuhan bangunan tidak berulang.

Naib Presiden KEADILAN, Nurul Izzah Anwar menggesa siasatan menyeluruh tragedi insiden jambatan runtuh KL Eco City disiasat sebagai jaminan kredibiliti DBKL sebagai penjaga kepentingan rakyat.

“Menjadi kebimbangan utama adalah keselamatan orang awam khususnya rakyat Lembah Pantai seperti penduduk Apartmen Putra Ria yang menggunakan laluan tersebut setiap hari.

izzah“Isu ini bukan pertama kali dibangkitkan, bahkan seringkali diutarakan apabila kawasan pembangunan yang terlalu hampir dengan kawasan orang awam.

“DBKL perlu bertanggungjawab serta memantau keselamatan orang awam dalam kawasan pembangunan projek,” katanya dalam kenyataan.

Beliau mengulas insiden runtuhan jambatan KL Eco City yang menghubungkan laluan jalan kaki ke Mid Valley yang mengorbankan seorang pekerja binaan.

Sementara tiga orang cedera parah serta empat mangsa dilaporkan masih belum ditemui dalam insiden jambatan runtuh di laluan pejalan kaki tersebut.

“Umum mengetahui,KL Eco City adalah projek usaha sama antara SP Setia melalui KL Eco City Sdn Bhd dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), terletak di sepanjang Jalan Bangsar bertentangan Mid Valley City.

“DBKL harus menjelaskan dengan kadar segera memandangkan terdapat konflik kepentingan dalam isu ini kerana ia bukan hanya membabitkan pemaju.

“Projek usahasama ini melibatkan pelaburan kadar nisbah (80:20) bersama DBKL,” katanya.

15267735_1752692785057095_1404021347855308015_nKatanya, DBKL perlu memandang serius isu kebajikan awam walaupun giat melaksanakan projek pembangunan yang bakal memberi manfaat kepada umum.

“Pembangunan tumbuh ibarat cendawan selepas hujan ini harus selari dengan jaminan keselamatan terhadap penduduk tempatan.

“Apalah ertinya lapisan konkrit tanpa keyakinan rakyat terhadap kredibiliti pemaju dan keselamatan projek yang akan datang,” katanya.

-nR-


Pengarang :