Selangorkini
SELANGOR

Rentak Selangor: Promosi warisan negeri ke persada antarabangsa

OLEH SYASYA SUFIAN

SEPANG, 1 DIS: Komited mengangkat tradisi dan kebudayaan Selangor ke persada antrabangsa, Kerajaan Negeri memperuntukkan RM90 ribu bagi menganjurkan Program Rentak Selangor.

Exco Pembangunan Generasi Muda, Sukan, Kebudayaan dan Pembangunan Usahawan, Amirudin Shari berkata, program itu dirangka khusus bagi memperkenalkan warisan, tradisi dan kebudayaan Selangor sebagai negeri kaya tradisi.

“Selain maju dan pesat membangun, Selangor juga mempunyai pelbagai etnik dan kebudayaan yang ramai masih tidak tahu dan ia perlu digali lagi.

“Antaranya seni kebudayaan Tarian Poja, Zapin Cemara, alat muzik Cempuling, Keroncong dan Mah Meri serta sejarah kesultanan Selangor yang datang dari keturunan bugis,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan program Rentak Selangor dengan bertemakan ‘Nafas Nadi Bumi Kami’ di Homestay Banghuris, Sepang, di sini, hari ini.

Program berlangsung empat hari bermula hari ini hingga 4 Disember itu disertai 30 peserta membabitkan media antarabangsa dari Indonesia, Brunei dan Singapura.

“Kita bawakan media antarabangsa untuk melihat sendiri keaslian tradisi Selangor seperti ke Pulau Carey untuk melihat kehidupan Mah Meri dan Bukit Cherakah bagi menyaksikan persembahan beberapa jenis tarian kebudayaan,” katanya.

-nR-


Pengarang :