PBT SELANGOR

550 tapak perniagaan disedia sempena Thaipusam

OLEH SYAZWANI SUFIAN

SHAH ALAM, 24 JAN: Majlis Perbandaran Selayang (MPS) menawarkan sebanyak 550 tapak perniagaan bersempena Thaipusam 2017.

Pengarah Jabatan Korporat, Mohamad Zin Masoad berkata, MPS akan mengadakan penjualan permit dan undian tapak niaga Thaipusam di Dewan Beringin, Taman Sri Gombak, Batu Caves, 2 Februari ini.

“Daripada jumlah itu sebanyak 119 petak berkeluasan 7×7 adalah untuk pernigaan gunting rambut dengan kadar RM200.

“Manakala perniagaan biasa pula sebanyak 431 petak ditawakan dengan kadar bayaran RM150,” katanya dalam kenyataan.

Tambahnya lagi, tahun ini juga, MPS memperkenalkan konsep hotspot dengan petak tersebut berlokasi di kawasan tumpuan pengunjung dengan keluasan 10×10 kaki.

“Sebanyak 39 petak hotspot dikenalpasti dan setiap satu petak dikenakan bayaran sebanyak RM500,” katanya.

Beliau juga mengingatkan pemohon permit petak niaga Thaipusam yang menjual makanan dan minuman diwajibkan untuk memiliki sijil kursus pengedalian makanan bagi pemohon dan pembantu selain pengesahan pemeriksaan kesihatan serta suntikan Typhoid IV.

Manakala bagi pernigaan gunting rambut, peniaga hanya perlu mendapatkan Suntikan TY2 (Tifoid)

“Penjaja diharapkan dapat mengekalkan tahap kebersihan persekitaran serta mutu makanan dijual bagi mengelakkan sebarang isu tidak diingini seperti isu berkaitan kesihatan termasuk penyakit berjangkit.

“Selain itu semua penjaja juga diminta untuk mematuhi dasar Kerajaan Negeri untuk tidak menggunakan plastik dan polistirena,” katanya.

=EZY=


Pengarang :