Selangorkini
BERITA UTAMA PBT SELANGOR

9,000 tong sampah sekitar bandar Petaling Jaya

ccsb-ads

OLEH NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 6 JAN: Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) akan menyerahkan 9,000 unit tong sampah secara berperingkat kepada penduduk kawasan perumahan di sekitar Petaling Jaya.

Sekretariat Media, Unit Komunikari Korporat dalam kenyataan memaklumkan tong sampah berkenaan akan diserahkan kepada penduduk melalui Ahli Majlis MBPJ zon terbabit, bermula 8 Januari ini.

Katanya, penduduk yang menerima tong sampah berkenaan akan menandatangani surat aku janji dan diwajibkan mematuhi syarat ditetapkan.

tong-sampah-mbpj-1“Antara syaratnya ialah meletakkan tong sampah berkenaan di hadapan rumah, menggantikan tong sampah baru sekiranya rosak atau hilang dan tidak meletakkan tong sampah dilokasi yang mengganggu laluan.

“Penduduk yang gagal mematuhi syarat itu akan dikenakan tindakan undang-undang,” katanya.

Tong sampah yang mampu memuatkan 120 liter sisa sampah itu berharga RM110 seunit dan tidak boleh dijual beli kerana ia adalah hak mutlak MBPJ.

Ahli Majlis yang terlibat dalam program itu ialah G Suriase (Zon 1), Shatiri Mansor (Zon 3), Ang Min Ern (Zon 5), Daniel Lee Marn Zhi (Zon 7), Jamaliah Jamaluddin (Zon 9) dan Ong Swee Long (Zon 13).

Selain itu, Ermeemarianna Saadon (Zon 15), Terrance Tan Teck Seng (Zon 16), Ahmad Akhir Pawan Chik (Zon 17), Ariffin Mahaiyuddin (Zon 18), Onn Chong Lin (Zon 20), Mohd Ghazali Daud (Zon 21), Azri Mohamad Arish (Zon 23) dan Halimey Abu Bakar (Zon 24).

MBPJ memberi keutamaan kepada penduduk perumahan di atas tanah (landed residential) yang menggunakan sistem tong sampah berpusat (leach bin).

Ia turut membabitkan kawasan perumahan kampung, kampung baru dan tanah lot kawasan bermasalah lori kutipan untuk memasuki untuk membuat kutipan (lorong yang sempit, jalan mati).

-NFN-


Pengarang :