Bantu PBT, tangkap pesalah undang-undang | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Mohd Ezli Mashut

Bantu PBT, tangkap pesalah undang-undang

OLEH ERMIZI MUHAMAD

PETALING JAYA, 8 JAN : Orang awam disaran untuk mengembeling tenaga membantu pihak berkuasa tempatan (PBT) mengenalpasti individu yang melanggar undang-undang dengan membuang sampah secara tidak teratur.

Ahli Dewan Negeri (ADN) Damansara Utama, Yeo Bee Yin berkata, kerjasama itu diperlukan sebagai komitmen masyarakat untuk menjaga keharmonian dan kebersihan persekitaran setempat.


“Ada individu yang melakukan tabiat kurang baik seperti membuang sampah merata-rata walaupun mereka tahu perkara tersebut salah.

“Keadaan dan sikap seperti inilah mencemarkan persekitaran dan kebersihan setempat yang sepatutnya menjadi tanggungjawab bersama menjaganya.

“Oleh itu, anggota masyarakat perlu memainkan peranan komprehansif mengenalpasti individu ini supaya mereka dikenakan tindakan pihak majlis,” katanya.

Beliau berkata, mentaliti masyarakat juga perlu diubah dan bersifat lebih positif untuk bersama-sama pihak majlis menjaga kebersihan awam secara konsisten melalui kerjasama semua pihak.

Terdahulu, Bee Yin hadir menyerahkan 400 unit tong sampah kepada penduduk Kampung Chempaka di sini, hari ini.

Dalam perkembangan itu, penyerahan tersebut dibuat menerusi peruntukan RM7 juta yang dikeluarkan Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) ke arah mendidik masyarakat untuk bertangunggjawab menjaga kebersihan.

=EZY=

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next