Selangorkini
SELANGOR

Beg plastik: Kerajaan Negeri mahu didik rakyat bawa beg sendiri

OLEH AFIX REDZUAN

SELAYANG, 24 JAN: Kerajaan Negeri tidak berhasrat untuk menggunakan wang dibayar pengguna untuk setiap pembelian beg plastik di pasar raya bagi menyediakan lebih banyak beg bebas plastik sebaliknya mahu mendidik rakyat supaya membawa beg sendiri.

Exco Pelancongan, Alam Sekitar, Teknologi Hijau dan Hal Ehwal Pengguna, Elizabeth Wong berkata, sebelum ini sudah terlalu banyak beg plastik digunakan dalam kehidupan seharian dan Kerajaan Negeri tidak mahu jumlah penggunaan itu bertambah demi menjaga alam sekitar.

“Untuk kempen mengurangkan pengguna beg plastik matlamat utama bukan untuk menggantikan beg plastik tetapi mendidik rakyat menggunakan beg sendiri.

“Kalau cadang untuk menggantikan beg plastik dengan kertas atau beg bebas plastik dan sebagainya ia tidak mencapai matlamat tersebut,” katanya.

Beliau berkata, Kerajaan Negeri menyeru rakyat membawa beg sendiri supaya membantu mengurangkan penggunaan beg plastik yang sudah merebak sebelum ini.

Menurut Elizabeth lagi, hasil tinjauan mendapai pihaknya menerima reaksi positif berhubung pelaksanaan kempen bebas beg plastik sejak ia mula dilaksanakan 1 Januari 2017.

=EZY=


Pengarang :