Budaya baik tanpa politik, RA dan RT Subang Jaya jadi contoh | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Mohd Ezli Mashut

Budaya baik tanpa politik, RA dan RT Subang Jaya jadi contoh

OLEH HAFIZAN TAIB

SUBANG JAYA, 7 JAN: Aktiviti kemasyarakat dapat dijalankan dengan jaya oleh Persatuan Penduduk (RA) dan Rukun Tetangga (RT) USJ 9 di sini, ekoran mengamalkan budaya baik dan bebas isu politik.

Ahli Dewan Negeri (ADN) Subang Jaya, Hannah Yeoh, berkata sesungguhnya pendekatan menjadi amalan komuniti di kawasan berkenaan amat terpuji dalam menjayakan setiap aktiviti dirancang selama ini.


Katanya, di sepanjang pengalaman sembilan tahun beliau selaku wakil rakyat di sini, Persatuan Penduduk dan Rukun Tetangga USJ 9 menjalankan aktiviti dengan cemerlang sehingga menjadi rujukan pihak lain.

“Saya percaya kita mempunyai budaya yang baik dengan tidak mempermainkan isu politik apabila ia amat penting apabila menjalankan aktiviti kemasyarakatan.

“Ini kerana jika kita campur adukkan soal politik dengan aktiviti sebegini, ia menimbulkan keadaan kurang senang, penduduk tidak berminat untuk turut serta kerana mereka mengandaikan terdapat agenda tersembunyi,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam Majlis Pelancaran Kabin Serta Sambutan Hari Krismas bersama RA dan RT USJ 9 di sini, hari ini.

Beliau berkata, jalinan kerjasama baik antara RA dan RT ternyata membuahkan hasil seperti diharapkan dalam menjaga keharmonian penduduk selain membantu pihak berkuasa dalam menangani perkara tidak diingini termasuk jenayah.

Katanya, ia berikutan kedua-dua pihak itu tertakluk di bawah bidang kuasa berbeza apabila RT di bawah Kerajaan Persekutuan menerusi Jabatan Perpaduan Negara.

“Ia menjadi model contoh kerana isu politik diketepikan, jika tidak ia tidak akan berjaya sekiranya RT (di bawah Kerajaan Persekutuan) tidak memberi kerjasama.

“Kabin ini disumbangkan Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) di bawah Kerajaan Negeri ditadbir pakatan politik berbeza (berbanding Kerajaan Persekutuan),” katanya.

Speaker Dewan Negeri Selangor itu berkata, maka dengan itu masyarakat mendapat manfaat akan kemudahan disediakan kerana sememangnya mereka layak memperolehnya selaku pembayar cukai.

=EZY=

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next