Gempa 7.3 gegar Lautan Sulawesi, gegaran dirasai di Sabah | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Mohd Ezli Mashut

Gempa 7.3 gegar Lautan Sulawesi, gegaran dirasai di Sabah

SHAH ALAM 10 JAN: Gempa bumi kuat pada skala 7.3 magnitud menggegar Lautan Sulawesi pada jam 2.13 petang tadi. Gegaran itu berlaku di lokasi 4.4 Utara 122.7 Timur di kedalaman 622 km di Laut Sulawesi.

Jabatan Meteorologi Malaysia berkata kawasan gegaran itu 466 km Timur Laut Semporna,Sabah. Gegaran itu turut dirasai di Sabah. Tiada ancaman tsunami.

Sementara itu,  orang ramai yang berada di dalam beberapa buah bangunan merasai gegaran ketika kejadian berlaku pukul 2.13 petang, kira-kira 466 kilometer dari timur Semporna.


Gegaran turut dirasai di beberapa di kawasan timur ibu negeri ini, termasuk Sandakan dan Tawau.

“Kepala saya pening ketika gegaran berlaku,” jelas salah seorang pekerja di Sembulan.

Manakala seorang lagi penjawat awam, Cleophas John Gordon yang berada di pejabat tingkat ketiga berkata, kerusinya bergoyang dan apabila berdiri dia mengalami sakit kepala.

“Perkara pertama yang datang ke fikiran adalah untuk keluar dari pejabat, dan saya menggunakan tangga untuk turun dari tingkat tiga,” katanya dipetik MStar.

 

intensity

 

gempa-seismik

=EZY=

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next