Selangorkini
EKONOMI

Harga minyak AS naik susulan dolar lemah

SINGAPURA 24 JAN: Harga minyak AS menokok hari ini berikutan kelemahan nilai dolar AS, tetapi peningkatan aktiviti penggerudian di negara itu berkemungkinan mengehadkan kenaikan harga.

West Texas Intermediate (WTI) naik 14 cent kepada AS$52.89 satu tong pada 0023 GMT, lapor REUTERS.

Dolar AS susut ke paras terendah tujuh minggu berbanding beberapa mata wang utama, dipengaruhi kebimbangan pentadbiran Presiden Donald Trump.

Dolar yang lebih lemah menjadikan komoditi dalam dolar lebih murah bagi pengimport.

“Satu lagi peningkatan aktiviti penggerudian di AS membayangi usaha OPEC dan pengeluar utama bukan OPEC dalam mengawal pengeluaran sebelum ini,” menurut ANZ dalam satu laporan.

“Komen Trump bahawa AS akan menamatkan penggantungan ke atas minyak import juga menambahkan lagi kebimbangan di pasaran.”

Jumlah pelantar penggerudian bagi minyak dan gas di Amerika Syarikat (AS) mencatat rekod tertinggi satu minggu dalam tempoh lebih lima tahun.

Jumlah pelantar minyak dan gas yang aktif melonjak sebanyak 35 kepada 694 minggu lalu, demikian menurut syarikat penyedia perkhidmatan lapangan minyak Baker Hughes.

Namun tidak dinafikan kerancakan semula aktiviti penggerudian di AS itu memberikan cabaran kepada ahli OPEC dan penggerudi minyak syal itu sendiri.

Jumlah pelantar penggerudian bagi minyak dan gas meningkat sebanyak 290, atau lebih 70 peratus, daripada paras terendah kitaran pada akhir Mei 2016.

Peningkatan pengeluaran mengancam adalah reaksi kepada kenaikan harga minyak dan gas yang menyebabkan aktiviti penggerudian kembali aktif.

Ancaman daripada minyak syal adalah antara sebab pembuat dasar di OPEC dan bukan ahli OPEC mahukan mereka diberi pilihan terbuka sama ada akan melanjutkan persetujuan pengurangan pengeluaran semasa.

=EZY=


Pengarang :