Harga minyak dunia naik sedikit | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Mohd Ezli Mashut

Harga minyak dunia naik sedikit

SINGAPURA 11 JAN: Harga minyak naik sedikit diniagakan kepada AS$50.98 setong pada 0028 GMT, 16 sen lebih tinggi daripada penutup terakhirnya, namun 6.25 peratus lebih rendah daripada permulaan tahun ini.

REUTERS melaporkan kenaikan itu disokong pemotongan kecil bekalan oleh pengeksport minyak mentah Arab Saudi ketika pasaran kekal di bawah tekanan berikutan isyarat pelaksanaan rancangan pengurangan pengeluaran OPEC yang kurang memberangsangkan.

Harga minyak mentah Brent, penanda aras antarabangsa diniagakan kepada AS$53.77 setong pada 0130 GMT, naik 13 sen berbanding penutup semalam.


“Peniaga terus bimbang dengan kenaikan bekalan minyak AS dan pematuhan OPEC ke atas persetujuan mengurangkan bekalan,” kata ANZ Bank hari ini.

Semalam, Pentadbiran Maklumat Tenaga AS (EIA) berkata, peningkatan aktiviti penggerudian dijangka meningkatkan pengeluaran minyak mentah sebanyak 110,000 tong sehari (bpd) tahun ini berbanding tahun sebelumnya.

Bulan lalu, EIA berkata pengeluaran mungkin susut sebanyak 80,000 bpd.

=EZY=

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next